Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Seura: Suomalaisten asenteet ovat kiristyneet suomenvenäläisiä kohtaan – "Tässä on jopa rasistinen pohjavire"

Suomalaisten asenteet ovat vajaassa puolessa vuodessa kiristyneet suomenvenäläisiä kohtaan, kertoo Seura-lehti. Lehden teettämän tuoreen kyselytutkimuksen mukaan myönteisesti suomenvenäläisiin suhtautuvien osuus on laskenut maaliskuun jälkeen 15 prosenttiyksikköä.

Maaliskuussa myönteisesti suomenvenäläisiin suhtautuvia oli 70 prosenttia vastaajista, kun nyt osuus oli 56 prosenttia.

Puolestaan vastaajia, joiden suhtautuminen suomenvenäläisiin oli muuttunut Ukrainan sodan vuoksi kielteiseksi, oli nyt enemmän. Vielä maaliskuussa sodan vuoksi kielteisesti suhtautuvia oli alle kymmenen prosenttia vastaajista. Tuoreessa kyselyssä osuus oli noussut 16 prosenttiin.

– Aiemmin nähty hyväntahtoisuus ja kärsivällisyys jää ehkä vähän sen alle, että sodan pitkittyessä turhautuminen kasvaa, tutkimusjohtaja Juho Rahkonen kyselyn toteuttaneesta Taloustutkimuksesta arvio Seuralle.

– Tämä näyttäisi pikkaisen kohdistuvan nyt näihin suomenvenäläisiin.

Neljäsosa ei tuomitse suomenvenäläisten syrjintää

Kyselyyn vastaajista 70 prosenttia kertoi tuomitsevansa suomenvenäläisten kiusaamisen ja syrjinnän. Maaliskuussa osuus oli 77 prosenttia.

Neljäsosa taas kertoi tuoreessa kyselyssä, että ei tuomitse kiusaamista ja syrjintää vaikkei itse osallistuisi sellaiseen. Maaliskuussa hieman alle viidennes oli tätä mieltä.

– Vaikka tulokset ovat edelleen positiivisia, ehkä tässä on nyt jopa tämmöinen rasistinen pohjavire, Rahkonen sanoo Seuralle.

Kyselyssä Venäjän valtioon kertoi suhtautuvansa kielteisesti useampi kuin yhdeksän vastaajaa kymmenestä. Vain kolme prosenttia vastaajista sanoi suhtautuvansa Venäjään myönteisesti. Luvut olivat Seuran mukaan samankaltaiset jo maaliskuun kyselyssä. Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainassa 24. helmikuuta.

Taloustutkimuksen kyselyyn vastasi elokuun toisella viikolla noin tuhat 18–79-vuotiasta suomalaista. Tutkimuksen virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

------

Juttua korjattu klo 13.14: Aiemmin jutussa luki, että myönteisesti suomenvenäläisiin suhtautuvien osuus oli alle 56 prosenttia. Oikea muoto on 56 prosenttia.