Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Bagdadin hallintoalueelle ammuttiin kranaattitulta väkivaltaisuuksien jatkuessa Irakissa

Ainakin 12 mielenosoittajaa on kuollut ja 270 loukkaantunut Bagdadissa maanantaina yhteenotoissa vaikutusvaltaisen shiiajohtaja Muqtada al-Sadrin ilmoitettua vetäytyvänsä politiikasta.

Al-Sadrin ilmoituksen jälkeen hänen kannattajansa tunkeutuivat Irakin pääkaupunki Bagdadin niin kutsutulle vihreälle vyöhykkeelle, missä maan hallintorakennukset sijaitsevat. Myöhään maanantai-iltana vihreälle vyöhykkeelle ammuttiin kranaattitulta. Al-Arabiya -uutiskanavan kirjeenvaihtajan mukaan kyseessä oli kranaatinheitin- ja rakettitulitus.

Al-Sadrin kannattajat kävivät maanantaina tulitaisteluita Irania kannattavan Yhteistyökehys-nimisen eri shiialaisryhmistä muodostuvan liiton kanssa. Al-Arabiyan mukaan taistelut ovat levinneet myös muualle maahan.

Melkein vuoden jatkunut poliittinen kriisi riivaa Irakia

Irakin armeija julisti maahan ulkonaliikkumiskiellon maanantaina illalla.

YK:n avustustehtävä Irakissa kutsui tilannetta erittäin vaaralliseksi ja totesi koko maan selviytymisen olevan vaarassa.

Irak on poliittisen kriisin keskellä eikä maassa ole ollut uutta hallitusta, pääministeriä tai presidenttiä yli 10 kuukautta vaalien järjestämisestä.

Shiialaiset al-Sadrin kannattajat ja Yhteistyökehys eivät ole päässeet vaalien jälkeen poliittiseen sopuun.

Al-Sadrin kannattajat miehittivät myös Irakin parlamenttirakennuksen heinäkuun lopussa.