Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Täällä on huonosti ihan kaikki" – Köyhässä Etelä-Italiassa äänestäjien tyytymättömyys nykypolitiikkaan saattaa kasvattaa äärioikeiston äänipottia parlamenttivaaleissa

Etelä-Italian Calabriassa sijaitsevan Crotonen rantabulevardilla kaupustellaan rihkamaa, syödään jäätelöä ja pelataan rantalentopalloa. Syyskuun viimeisenä sunnuntaina käytävät parlamenttivaalit eivät näy katukuvassa mitenkään, mutta ohikulkevia ihmisiä seuraavalla Rino Nicoteralla on vaalikampanjoinnista selvä mielipide.

– Koko homma ällöttää minua. Kaikki lupaavat tekevänsä sitä ja tätä, mutta vaalien jälkeen kukaan ei tee mitään. Olen yli 60-vuotias ja äänestänyt 18-vuotiaasta asti. Mikään ei ikinä muutu, Nicotera valittaa.

Noin 60 000 asukkaan Crotone kuuluu Italian köyhimpiin kaupunkeihin, jossa lukuisat elämisen laadusta kertovat mittarit näyttävät punaista.

– Täällä on huonosti ihan kaikki. Koska töitä ei ole, kaikki tuntemani nuoret ovat pakanneet laukkunsa ja muuttaneet pohjoiseen, Nicotera sanoo.

Etelä elää politiikasta

Italiassa 25. syyskuuta järjestettävissä vaaleissa on vaakalaudalla poikkeuksellisen monta tärkeää teemaa aina ilmastonmuutoksen torjunnasta energiakriisiin. Etelä-Italialle vaaleista saattaa muodostua suoranainen kohtalonkysymys.

– Vaalitulos määrittelee, saako etelä sille luvatut 40 prosenttia EU:n (Italialle lupaamista) elvytysrahoista. Siitä riippuen se voi joko alkaa kuroa kiinni eroa pohjoiseen tai taantua taloudellisesti yhä enemmän, sanoo Calabrian yliopiston politiikan tutkija Antonio Costabile.

Italian jakautuminen rikkaaseen pohjoiseen ja köyhään etelään juontaa juurensa toisen maailmansodan jälkeiseen talouskasvuun. Costabilen mukaan ero on koronapandemian aikana kasvanut entisestään.

– Koska etelässä ei ole juuri teollisuutta, sen sanotaan elävän politiikasta. Siksi äänestäjillä oli 1990-luvulle asti taipumus tukea vallassa olevia puolueita.

Sittemmin yhä useampi on jättänyt äänestämättä, tai äänet on annettu puolueille, jotka ovat luvanneet parantaa toimeentulomahdollisuuksia.

– Silvio Berlusconi lupasi miljoona uutta työpaikkaa ja Matteo Renzi aikoi puhdistaa Italian politiikan liekinheittimellä, Costabile kertoo entisistä pääministereistä.

– Viiden tähden liike -puolue sai varsinkin Calabriassa äänivyöryn lupaamalla kansalaispalkan nimellä lanseeratun työttömyystuen.

Uusi tulokas antaa toivoa

Mielipidekyselyjen perusteella vaalien alla eniten kannatusta on äärioikeistolaisella Italian veljet -puolueella. Costabilen mukaan sen johtaja Giorgia Meloni kalastelee ääniä etelässä korostamalla perhettä ja muita perinteisiä arvoja.

– Lisäksi hän laskee toivonsa siihen, että valtapuolueisiin kyllästyneet äänestäjät valitsevat uuden tulokkaan.

Crotonessa aviopari Danilo Fabianolle ja Maria Giovanna Iannonelle politiikka on vanha kiistanaihe. Fabiano äänestää oikeistoa, Iannone vasemmistoa.

– Jos oikeisto voittaa, olemme tuhoon tuomittuja, Iannone sanoo.

– Minusta taas on parempi että oikeisto voittaa, kuin että vasemmisto jatkaa. Kokeillaan ainakin, Fabiano vastaa.

Rannalta palaava Bruno Stipparo kertoo äänestävänsä aina vasemmistoa. Hänestä eteläitalialaiset ovat kuitenkin väsyneitä ja lannistuneita.

– Olemme kyllästyneet nykypoliitikkojen mädänneisyyteen. Meloni edustaa innovaatiota, uutuutta ja vastavoimaa. Hän on ainoa, joka herättää ihmisissä hieman toivoa.

Byrokratia viivästyttää EU-varojen käyttöä

EU:n Italialle lupaama yli 200 miljardin euron elpymisrahasto on köyhälle Etelä-Italialle mahdollisuus saada talouskasvu nousuun. Etelälle on luvattu 40 prosenttia varoista, jotka kanavoidaan eri hankkeille kansallisen elpymis- ja resilienssiohjelman kautta.

Vuoden 2022 Svimez-raportin ennakkotiedot kuitenkin varoittavat, että Etelä-Italian elpymisrahastohankkeet ovat vaarassa valmistua myöhässä aikataulusta. Svimez on Etelä-Italian teollistumista tukeva yhdistys, joka julkaisee vuosittain raportin Calabrian, Sisilian, Apulian, Abruzzon, Campanian, Molisen, Sardinian ja Basilicatan alueiden taloudellisesta tilasta.

Raportin mukaan julkiset ja yksityiset palvelut käsittävien sosiaalisten infrastruktuurihankkeiden toteuttamiseen kuluu etelässä keskimäärin 450 päivää pidempään kuin muualla maassa.

Elpymisrahaston hankkeiden on kuitenkin noudatettava tiukkaa aikataulua, jonka mukaan niiden on valmistuttava viimeistään elokuun loppuun mennessä vuonna 2026. Jos hankkeisiin keskimäärin kuluva aika pysyy samana, olisi rakennusprojektit saatava alkuun viimeistään tämän vuoden lokakuussa.

Kunnissa osaamisvajetta

EU-varojen käyttöä koordinoidaan keskitetysti valtion tasolta, eri ministeriöiden kautta, kertoo Antonio Costabile. Hankkeiden käytännön toteutus on kuitenkin annettu aluehallintojen sijaan yksittäisten kuntien vastuulle.

– Etelässä tilanne on erityisen herkkä, sillä kunnat toimivat huonosti muun muassa työntekijöiden heikon osaamisen vuoksi, Costabile sanoo.

Costabilen mukaan hallituksen olisi heti käynnistettävä tehokas rekrytointiprosessi, jolla etelän paikallishallintoja vahvistettaisiin osaavilla nuorilla työntekijöillä.

– Etelä-Italiassa on paljon taitavia vastavalmistuneita. Heille pitäisi antaa tilaisuus opetella, miten kansalliset hankkeet muunnetaan paikallistasolle. Jos tätä linkkiä ei saada toimimaan, menetämme suuren mahdollisuuden.