Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääseekö suomalaisten keksimä reppukeilain astronautin selässä Kuuhun?

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa selvittää, voisiko se käyttää suomalaiskeksintöä Kuun pinnan kartoittamiseen, kertoo Maanmittauslaitos. Kyseessä on reppukeilain, jonka Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus FGIn tutkimusprofessorit Antero Kukko ja Harri Kaartinen keksivät vuonna 2011, laitos kertoo tiedotteessaan.

– Syntyi ajatus asentaa mittalaitteet rinkkaan. Reppukeilaimen avulla tuli mahdolliseksi kuljettaa laitteita upottavassa ja epätasaisessa maastossa kohtuullisen vaivattomasti, tutkimusprofessori Kukko sanoo tiedotteessa.

Nasa kiinnostui keksinnöstä, ja sitä on jatkokehitetty vuodesta 2014 alkaen yhteistyössä juuri Kuun pinnan vaatimiin tarpeisiin. Nasa selvittää nyt, voisiko reppukeilaimen laittaa astronautin selkään kartoittamaan ympäristöä reaaliajassa ja tekemään ympäristöstä 3D-mallin, Maanmittauslaitos kertoo.

Tutkijaprofessorien mukaan reppu mahdollistaa tarkan mittaamisen alueilla ja maastoissa, joissa mittauksia ei voi toteuttaa ajoneuvojärjestelmillä. Reppukeilaimen etuna on liikkuvuus, jonka avulla tuottavuus on parempaa verrattuna kolmijalan päältä tapahtuvaan maalaserkeilaukseen.

Maanmittauslaitoksen mukaan Nasa on kiinnostunut kartoittamaan Kuuta, jotta navigoiminen ja pinnan tutkiminen onnistuisi myös sen pimeimmissä kolkissa. Kuu on paikannussatelliittien ulottumattomissa.

Tutkijat harjoittelevat Kuun kartoittamista kannettavalla laserkeilaimella muun muassa tulivuori- ja meteorikraatereissa. Tutkimuskäytöstä alkunsa saanutta reppukeilausta hyödynnetään myös kaupallisessa käytössä, kuten kaupunkirakentamisessa.