Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mediat: Liikaa kuumasta vedestä säästävä voi saada keuhkokuumetta aiheuttavan bakteerin – tarttuu esimerkiksi hengitysteitse suihkussa

Liiallinen sähkön säästäminen kuuman veden kanssa voi johtaa legionellabakteerin aiheuttamaan keuhkokuumeeseen, eli legioonatautiin, jos keinona on lämminvesivaraajan säätäminen pienemmälle. Asiasta kertoo Potilaan Lääkärilehti, joka julkaisi keskiviikkona uudelleen Lääkärilehden artikkelin verkkosivuillaan.

Kaikki vesijärjestelmät, joissa vesi on lämmintä, ovat legionellojen mahdollisia kasvupaikkoja. Tartunnan voi saada esimerkiksi hengittämällä suihkussa bakteereja sisältävää aerosolia.

– Legionellaa löytyy vesijärjetselmistä aika usein, mutta tärkeintä on, että pitoisuudet ovat matalat. Jos vede lämpötilaa lasketaan alle 50 plusasteen, bakteeri ei enää kuolekaan kuumuuteen, vaan saattaa rikastua, erikoistutkija Silja Mentula Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) kertoo artikkelissa.

Bakteerin pitoisuus voi kasvaa, jos veden lämpötila on bakteereille suositulla 20 – 45 plusasteen alueella. Tätä torjuu huolehtimalla, että talousvesi on riittävän kylmää (alle 20 astetta) ja lämmin vesi riittävän kuumaa (55 astetta) koko vesijärjestelmässä, ja käyttämällä kaikkia vesipisteitä säännöllisesti.

– Energiaa kannattaa säästää käymällä suihkussa nopeasti, mutta käyttää kuumaa vettä kuin ennenkin, Mentula neuvoo.

Legionellaa on vaikea häätää pois, jos se pääsee pesiytymään vesijärjestelmään.

Legionatauti ei eroa kliiniseltä kuvaltaan muista keuhkokuumeista, vaan se todetaan tietynlaisen laboratoriotestin perusteella. Yleisimmin käytetyn virtsatestin lisäksi legionella on mukana osassa keuhkokuumeita havaitsevissa PCR-testeissä.

Legionellojen aiheuttamat joukkosairastumiset ovat liittyneet hotellien, sairaaloiden, risteilylaivojen ja yleisötapahtumien vesi- ja ilmastointijärjestelmiin. Tapauksia on myös yhdistetty esimerkiksi auton pissapoikaan, uniapnealaitteeseen, puutarhaletkuihin ja myös esimerkiksi pölyävän mullan käsittelyyn.