Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Biden varoitti Venäjää liittämästä Ukrainan alueita itseensä, kaikki Izjumin joukkohautapaikan ruumiit kaivettu esiin, valtaosa siviilejä, kertoo Ukrainan poliisi

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Suomessa valmistuu liian vähän tietoturva-alan opiskelijoita

Suomessa on pulaa kyberturva-alan osaajista, mutta oppilaitoksissa annettavan koulutuksen taso ei vastaa työelämän vaatimustasoa. Asia ilmenee Jyväskylän yliopiston loppukesällä julkaisemasta tutkimuksesta, jossa selvitettiin kyberturvallisuuden koulutusohjelman muutostarpeita.

Tutkimuksen mukaan Suomen yrityksistä 35 prosenttia kokee osaajapulan olevan merkittävä yrityskasvun este.

Opetusministeriö lisäsi viime vuonna korkeakoulujen tietojenkäsittelyn ja tietoliikenteen aloille yhteensä 325 aloituspaikkaa. Kyberturvallisuusalan kattojärjestön mukaan vuonna 2025 tarve olisi 15 000:lle alan osaajalle Suomessa.

Viikonlopulle luvassa tyypillistä syyssäätä

Viikonlopulle on luvassa varsin tyypillistä syyssäätä, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Hannu Valta.

Tänään sää jatkuu pääosin poutaisena, pilvisyys on vaihtelevaa ja paikoin voi tulla vesikuuroja erityisesti länsirannikolla ja Käsivarressa.

Päivälämpötilat ovat 10–14 astetta, Lapissa voidaan jäädä sen alle. Yöllä lämpötilat saattavat laskea selkeillä alueilla hieman pakkasen puolelle koko maassa.

Myös sunnuntaina sää on enimmäiseen poutainen lähes koko maassa ja lämpötilat ovat lauantain lukemissa. Sadekuuroja voi olla todennäköisimmin länsirannikolla ja Länsi-Lapissa.

Vihreiden puoluevaltuusto Kuopiossa - kokoomuksella puheenjohtajapäivät Hämeenlinnassa

Vihreiden puoluevaltuusto on koolla tänään Kuopiossa. Kokouksessa on määrä hyväksyä puolueen maaseutupoliittinen sekä liikennepoliittinen ohjelma.

Vihreiden puoluevaltuuston kokouksessa avauspuheenvuorot pitävät puolueen puheenjohtaja, Ilmasto- ja ympäristöministeri Maria Ohisalo sekä eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne.

Kokoomuksella on puolestaan puheenjohtajapäivät Hämeenlinnassa. Tilaisuuden avaa puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo.

Kokoomuksen puheenjohtajapäiviin osallistuu satoja kokoomuksen paikallisyhdistysten johtohenkilöitä.

Biden varoitti Venäjää liittämästä Ukrainan alueita itseensä

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden varoitti perjantaina Venäjää liittämästä Ukrainalta valtaamiaan alueita vilpillisten kansanäänestysten myötä osaksi Venäjää.

Biden uhkasi lausunnossaan Yhdysvaltain liittolaisineen lisäävän taloudellista painostusta Venäjää kohtaan.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi perjantai-iltaisessa puheessaan uskovansa, että Venäjän lumeäänestykset tuomitaan yksiselitteisesti maailmalla.

Perjantaina Venäjä aloitti näennäisiä kansanäänestyksiä neljällä Ukrainalta valtaamallaan alueella liittääkseen ne Venäjään. (Lähde: AFP)

Kaikki Izjumin joukkohautapaikan ruumiit kaivettu esiin, valtaosa siviilejä, kertoo Ukrainan poliisi

Kaikkien Izjumin joukkohautapaikalle haudattujen ruumiiden esiin kaivaminen on saatu päätökseen, kertoo Ukrainan poliisiylijohtaja Ihor Klymenko.

Asiasta uutisoi muun muassa Ukrainan valtiollinen uutistoimisto Ukrinform.

Klymenkon mukaan haudoista nostettiin ylös 447 ruumista, joista vain 22 oli ollut palveluksessa olleiden sotilaiden ruumiita.

Useissa ruumiissa oli Klymenkon mukaan merkkejä kidutuksesta.

Karibialla voimistuva myrsky uhkaa lykätä Artemis-kuulennon laukaisua

Toistamiseen lykkääntyneen Artemis-kuulennon laukaisua uhkaa lykätä myrsky, jonka uskotaan voimistuvan lähipäivinä hurrikaaniksi.

Myrsky saattaa siirtyä Karibialta Yhdysvaltoihin Pohjois-Floridaan, mistä kuulento on tarkoitus laukaista ensi tiistai-iltapäivästä Suomen aikaa.

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasan edustajan mukaan mahdollinen päätös lennon perumisesta olisi tehtävä lauantain aikana.

Jos laukaisu jälleen siirtyy, seuraava laukaisuikkuna aukeaa lokakuun loppupuoliskolla. (Lähde: AFP)

Wall Streetillä pörssit sulkeutuivat pakkasen puolella, Dow Jones alimmillaan sitten vuoden 2020 marraskuun

Yhdysvalloissa New Yorkin pörssi sulkeutui selvässä laskussa. Kaikki kolme pääindeksiä olivat pörssipäivän päätteeksi yli 1,5 prosenttia pakkasella.

Kurssit ovat sukeltaneet nyt jo neljättä päivää peräjälkeen samalla, kun pelot taantumasta ovat olleet lisääntymään päin arvopaperimarkkinoilla.

Teollisuusindeksi Dow Jones laski 1,6 prosenttia ja päätyi alimmalle tasolleen sitten vuoden 2020 marraskuun.

Laaja-alainen S&P 500 sukelsi vuorostaan 1,7 prosenttia ja teknologiapainotteinen Nasdaq oli 1,8 prosentin laskussa. (Lähde: AFP)

Huuhkajat jäi Romaniaa vastaan kotitasapeliin

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue on jäänyt Kansojen liigan B-liigassa 1–1-kotitasapeliin Romaniaa vastaan. Maajoukkueen maalitykki Teemu Pukki vei Suomen ottelun alussa johtoon, mutta Florin Tanase tuikkasi tasoituksen toisen jakson alkupuolella.

Lohkossa kolmantena oleva Suomi kohtaa maanantaina lohkon päätösottelussaan Montenegron, ja panoksena on vielä lohkon toinen sija. Bosnia-Hertsegovina varmisti lohkovoiton ja nousun Kansojen liigan A-liigaan, kun joukkue kukisti Montenegron 1–0.

Italia sysäsi Englannin Kansojen liigan B-tasolle, Unkarin hurmos jatkui Saksan vieraana

Englannin surkea vire sai jatkoa jalkapallon Kansojen liigassa, kun joukkue taipui Milanossa isäntäjoukkue Italialle 0–1. Italialaishyökkääjä Giacomo Raspadori ratkaisi viime vuoden EM-finalistien kohtaamisen Italian eduksi ja sysäsi Englannin samalla Kansojen liigan B-tasolle.

Unkari jatkaa sensaatiomaisesti A-liigan kolmoslohkon kärjessä, ja joukkue on enää tasapelin päässä ensi kesän finaaliturnauksesta. Unkari kukisti vieraskentällä Saksan 1–0 kärkimiehensä Adam Szalain taidokkaalla kulmapotkuosumalla.

Unkari ja Italia ratkaisevat lohkon voittajan, kun joukkueet ottavat yhteen maanantaina Budapestissa (Lähde: AFP)

Federer päätti tennisuransa nelinpelitappioon Nadalin rinnalla

Tenniksen sveitsiläissuuruus Roger Federer on päättänyt ammattilaisuransa nelinpelitappioon toisen lajilegendan espanjalaisen Rafael Nadalin rinnalla.

Laver cupissa pelatussa ottelussa voiton veivät Yhdysvaltain Jack Sock ja Frances Tiafoe. Yhdysvaltalaiskaksikko voitti ottelun lukemin 4–6, 7–6 (7–2), 11–9.

Federer, 41, kertoi viime viikolla jättävänsä ammattilaiskentät. Lajin 20-kertainen grand slam -voittaja on kärsinyt vuosia polvivammasta, joka on enteillyt uran päätöstä. (Lähde: AFP)