Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Narkolepsiaan sairastuneita vaatii käräjillä yhteensä yli puolen miljoonan euron vahingonkorvauksia sikainfluenssarokotteen vuoksi

Joukko sikainfluenssarokotteen jälkeen narkolepsiaan sairastuneita vaatii Lääkevahinkovakuutuspoolilta korvauksia Helsingin käräjäoikeudessa. Vahingonkorvauskanteiden pääkäsittely alkoi oikeudessa tiistaina.

Seitsemän ihmistä on nostanut kanteen Lääkevahinkovakuutuspoolia vastaan. He vaativat yhteensä yli puolen miljoonan euron korvauksia.

Kantajilla todettiin narkolepsia yli kaksi vuotta sen jälkeen, kun he olivat ottaneet Pandemrix-sikainfluenssarokotteen. Pooli hylkäsi aiemmin heidän korvaushakemuksensa vedoten tutkimuksiin, joiden mukaan rokotus lisäsi riskiä sairastua narkolepsiaan kahden vuoden ajan, minkä jälkeen riskiä ei ole enää todettavissa.

Osa oli alaikäisiä rokotteen saadessaan

Kantajat vaativat käräjäoikeutta vahvistamaan, että heidän aikanaan ottamallaan rokotteella ja myöhemmin todetulla narkolepsialla on todennäköinen syy-yhteys. Lääkevahinkovakuutuspooli puolestaan vaatii käräjäoikeudessa kanteiden hylkäämistä.

Lisäksi kokonaisuudessa on nostettu myös kahdeksas kanne, jossa syy-yhteys on todettu ja jossa kantaja vaatii korotusta myönnettyihin korvauksiin.

Sikainfluenssavirus alkoi levitä maailmalla keväällä 2009 ja Maailman terveysjärjestö WHO julisti sen pandemiaksi. Pandemrix-rokotteen otti Suomessa vuosina 2009–2020 yhteensä lähes 2,8 miljoonaa ihmistä. Rokotteen antaminen lopetettiin, kun selvisi, että se oli johtanut narkolepsiatapausten lisääntymiseen.

Osa nyt kanteen nostaneista oli alaikäisiä saadessaan rokotteen. Kanteiden mukaan kaikkien oireilu alkoi kuukausien kuluessa rokotteen ottamisesta.

Kanteissa kerrotaan esimerkiksi voimakkaasta päiväaikaisesta väsymyksestä ja nukahtelusta, jotka sairastuneiden lähipiiri, kuten perhe ja ystävät, huomasivat kanteiden mukaan jo alkuunsa. Sairastuneet eivät kuitenkaan vuosiin joko hakeutuneet lääkäriin oireiden takia tai sitten lääkärit eivät osanneet epäillä oireiden syyksi narkolepsiaa, kanteissa kerrotaan.