Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Marin arvioi, että Nord Stream -sabotaasi voi kertoa pyrkimyksestä pelotteluun: "Meidän ei tule antaa pelolle sijaa"

Nord Stream -kaasuputkien tarkoituksellinen vahingoittaminen voi liittyä laajempaan toimintaan Itämeren vakauden horjuttamiseksi ja pelon luomiseksi Eurooppaan, sanoo pääministeri Sanna Marin (sd.).

Marin sanoi, ettei pelolle tule antaa sijaa eikä tule olla sinisilmäinen. Hän sanoi, että viranomaiset ja hallitus seuraavat tilannetta tarkasti.

– Vaikka tilanne on vakava ja seuraamme sitä hyvin tarkasti, tässäkin kohtaa on syytä pitää maltti mielessä, hän sanoi.

Pääministeri puhui tiedotustilaisuudessa, joka järjestettiin hallituksen iltakoulun jälkeen. Hallitus oli käsitellyt iltakoulussaan ulko- ja turvallisuuspoliittista tilannetta. Hallituksen iltakoulu on keskustelutilaisuus, eli se ei tee virallisia päätöksiä.

Alkuviikosta on kerrottu, että molemmissa Venäjältä Saksaan kulkevissa Nord Stream -kaasuputkissa on havaittu vuotoja. Putkilla ei toimiteta kaasua Eurooppaan, mutta ne ovat sisältäneet kaasua.

Yhdeksäs Ukraina-paketti ensi kuussa

Tapahtunutta on laajalti arveltu tai vihjattu Venäjän järjestämäksi sabotaasiksi. Sekä Ruotsin että Tanskan seismologiset keskukset rekisteröivät maanantaina voimakkaita räjähdyksiä kaasuvuotojen alueella.

– Tiedossa on ollut, että kriittisen infrastruktuuriin kohdistuva sabotaasi on realistinen uhka. Nyt sellaista näyttää tapahtuneen ja vieläpä varsin merkittävään kohteeseen, puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) sanoi.

Hän sanoi, että viranomaiset arvioivat jatkuvasti, onko kotimaisia kohteita kohtaan olemassa uhkaa ja mittaavat mahdolliset suojaamistoimet sen mukaan.

Kaikkonen peräänkuulutti sitä, ettei Ukrainan tilannetta pidä unohtaa tapahtumien keskellä.

– Räjähdykset sattuivat samaan aikaan Ukrainan itäisten ja eteläisten niin sanottujen kansanäänestysten kanssa. Näyttää siltä, että näitä alueita pyritään kansainvälisen oikeuden vastaisesti liittämään osaksi Venäjää. Tämä muodostaa nähdäkseni uutta eskalaatioriskiä Ukrainaan, Kaikkonen sanoi.

Puolustusministeri kertoi infossa myös, että yhdeksäs apupaketti Suomesta Ukrainaan on valmisteilla. Hänen arvionsa mukaan päätös asiasta voitaisiin tehdä lokakuun alkupuolella.

– Vaikka kaasuputkella räjähti, Ukrainan tilannetta ei pidä unohtaa hetkeksikään, Kaikkonen sanoi.

Kaikkonen sanoi aiemmassa tiedotustilaisuudessa, että Nord Stream -putkiin liittyvät tapahtumat eivät muodosta sotilaallista uhkaa Suomelle. Kyse on kuitenkin vakavasta asiasta. Hän kertoi keskustelleensa asiasta Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvistin kanssa.

Hänen mukaansa tutkinta vuotojen syystä on alkanut, mutta tässä vaiheessa voi sanoa, että merkit viittaavat tahalliseen toimintaan ja sabotaasiin.

– Eivät putket siellä itsestään räjähtele, Kaikkonen sanoi.

Hänen mukaansa on liian varhaista ottaa kantaa tekijään tai osoittaa syyllisiä.

Haavisto: Sabotaasin mahdollisuutta ei voi sulkea pois

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan Nord Stream -putkiin liittyvissä tapahtumissa ei voida sulkea pois tahallista sabotaasin mahdollisuutta.

Haaviston mukaan voisi melkein sanoa, että kyseessä on valtiotasoinen toimija. Tuhojen suuruus viittaa siihen, ettei ihan mikään yksittäinen veneilijä ole ollut asialla.

– Puhutaan sen luokan tuhoista, että se on jo ammattilaisten toimintaa, hän kommentoi aiemmin STT:lle.

Hän ei kuitenkaan yksilöi, mihin epäilyt kohdistuvat.

– Täytyy odottaa, mitä saadaan selville. Odotetaan siitä tietoja, hän sanoo.

Haaviston mukaan tapahtumat eivät suoraan vaikuta Suomen energiatalouteen mutta ne tuovat Suomeakin lähemmäs hybridiuhkien mahdollisuutta, jos tahallisesta vahingoittamisesta on ollut kyse.

– Merenpohjassa kulkee putkien lisäksi tietoliikennekaapeleita ja sähköyhteyksiä. Ja tämä tuo tietysti sen ajatuksen lähemmäs, että kaikkea tällaista voidaan vahingoittaa.

Kysymykseen siitä, onko Itämerellä lisätty tapahtumien jälkeen valvontaa, hän toteaa, ettei voi ottaa suoraan kantaa turvallisuusviranomaisten toimintaan. Hän kuitenkin toteaa, että Suomella on pitkä historia huoltovarmuuteen ja kriittiseen infrastruktuuriin liittyvien asioiden turvallisuuden korostamisessa.

– On tärkeää, että energiayhteyksille tai tietoliikenneyhteyksille on erilaisia vaihtoehtoja ja vaihtoehtoisia reitityksiä. Nämä asiat nousevat esiin korostetusti, kun mietitään Suomen huoltovarmuutta, hän sanoo.

Niinistö HS:lle: Nord Stream -putkien sabotaasi nostaa Euroopan turvallisuusuhan uudelle tasolle

Nord Stream -kaasuputkien sabotaasi nostaa Euroopan turvallisuusuhan uudelle tasolle, arvioi tasavallan presidentti Sauli Niinistö Helsingin Sanomille.

– Kyllä tämä varmasti meidän suomalaisten tavoin kaikkialla hätkähdyttää ja herättää näkemään, kuinka haavoittuvainen avoin yhteiskunta on, Niinistö sanoo lehdelle.

Niinistön mukaan räjähdykset tulivat hänelle täytenä yllätyksenä. Hän ei lähde ennen selvitysten valmistumista arvelemaan, kuka on sabotaasista vastuussa.

Niinistö ei haastattelussa ota kantaa myöskään siihen, pitäisikö viranomaisten uudelleen arvioida venäläisten matkustajien turvallisuusluokitusta Suomelle.

Alkuviikosta on kerrottu, että molemmissa Venäjältä Saksaan kulkevissa kaasuputkissa on havaittu vuotoja. Putkilla ei toimiteta kaasua Eurooppaan, mutta ne ovat sisältäneet kaasua.

Useat Euroopan maat ovat arvioineet, että vuoto on todennäköisesti tahallinen sabotaasi. Sekä Ruotsin että Tanskan seismologiset keskukset rekisteröivät maanantaina Itämerellä kaksi voimakasta vedenalaista räjähdystä alueella, jolla kaasuvuodot tapahtuivat.

STT-työryhmä: Saila Kiuttu, Terhi Riolo Uusivaara, Sanna Raita-aho, Ilkka Hemmilä