Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mitä tapahtuu venäläisten turistiviisumeille? Hallituksen periaatepäätös esitellään tänään

Hallitus kertoo tänään tarkemmin, miten venäläisten matkustamista turismitarkoituksessa aiotaan rajoittaa ja milloin uudet rajasäännökset tulevat voimaan.

Valtioneuvoston on määrä käsitellä tänään periaatepäätöstä, jolla tämä tehdään mahdolliseksi. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.), sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.) ja rajatarkastusyksikön päällikkö Tuomas Laosmaa Rajavartiolaitoksesta vastaavat toimittajien kysymyksiin valtioneuvoston istunnon jälkeen noin kello 13.15 alkaen.

Haavisto kertoi viime viikolla, että hallituksen tulevan periaatepäätöksen nojalla viranomaiset voisivat estää kokonaan Suomeen turistiviisumilla pyrkivien venäläismatkailijoiden liikkumisen rajan yli. Myös olemassa olevien viisumien suhteen harkinta tehdään uudelleen.

Haavisto kertoi tuolloin, että rajoitukset voisivat astua voimaan hyvin pian päätöksen jälkeen. Periaatepäätös ei tarvitse eduskunnan hyväksyntää.

Hallitus ja viranomaiset ovat pohtineet viisumikysymystä kesästä alkaen. Jo syyskuun alusta alkaen myönnettävien viisumien määrää rajattiin murto-osaan aiemmasta.

Eurooppaoikeuden professori Juha Raitio Helsingin yliopistosta totesi eilen STT:lle, että päätöksenteon poukkoilevuutta selittää se, ettei viisumisääntelyä ole suunniteltu nykyisenkaltaista tilannetta varten.

Rajaliikenne hiipui keskiviikkona

Venäläisten Suomeen saapuminen rauhoittui keskiviikkona.

Eilen Suomeen saapui itärajan kautta 4 707 venäläistä, kertoo Rajavartiolaitoksen kansainvälisen yhteistyön yksikön päällikkö, eversti Matti Pitkäniitty Twitterissä. Maasta lähti eilen 3 060 venäläistä.

Saapuneiden määrässä on selkeä lasku tiistaista, jolloin maahan saapui 7 052 venäläistä. Luku on lähes sama kuin viikko sitten keskiviikkona, kun Venäjän osittainen liikekannallepano julistettiin. Tuolloin Suomeen saapui 4 824 venäläistä.

Myös Kaakkois-Suomen rajavartiosto kertoi liikenteen alkaneen rauhoittua keskiviikkona Vaalimaalla, Nuijamaalla ja Imatralla. Torstaiaamuna tilanteen kerrottiin jatkuneen rauhallisena ja Vaalimaalla olevan jonossa vain yksittäisiä autoja.

Turvapaikkaa haki Kaakkois-Suomen raja-asemilla keskiviikkona kaksi henkilöä, tilapäistä suojelua 47 hakijaa. Niiralan raja-asemalla Pohjois-Karjalassa tilapäistä suojelua anoi kolme henkilöä.