Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nord Stream -vuodot aiheutuivat räjähdyksistä, jotka vastaavat useita satoja kiloja räjähdysainetta

Vuodot Nord Stream -kaasuputkissa aiheutuivat räjähdyksistä, jotka vastaavat useiden satojen kilojen räjähdysainepanosten räjäyttämistä, kerrotaan Ruotsin ja Tanskan raportissa.

Vedenalaisten räjähdyksien voimakkuus oli 2,1–2,3 Richterin asteikolla, mikä vastaa useiden satojen kilojen räjähdyspanoksen räjäyttämistä, raportissa sanottiin.

Raportti on suunnattu YK:n turvallisuusneuvostolle, jonka on määrä myöhemmin tänään käsitellä kaasuputkien vuotoja istunnossaan Venäjän pyynnöstä.

– Kaikki saatavilla oleva tieto viittaa siihen, että räjähdykset aiheutuivat tahallisesta teosta, Ruotsi ja Tanska toteavat raportissaan.

Ruotsin yllä suuria metaanipitoisuuksia

Ruotsin yläpuolella on havaittu suuria metaanipitoisuuksia Nord Stream -putkien vuotojen jälkeen. Tutkijoiden mukaan metaanipilvi levittäytyy lähipäivinä Skandinavian ylle.

Tutkijat uskovat vuodon suuruuden olevan vähintään 80 000 tonnia metaanikaasua, joka on levinnyt mereen ja ilmaan. Heidän mukaansa näin suuri vuoto on dramaattinen, mutta siitä ei aiheudu ihmisille tai eläimille terveysriskiä.

Nord Stream -putkissa on havaittu yhteensä neljä vuotokohtaa. Tapahtunutta on laajalti arveltu tai vihjattu Venäjän järjestämäksi sabotaasiksi.