Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Epäilyt tuhotyöstä Nord Stream -putkien vuodon taustalla ovat vahvistuneet, kertoo Ruotsin turvallisuuspoliisi

Epäilyt törkeästä tuhotyöstä Nord Stream -kaasuputkien vuodon taustalla ovat vahvistuneet sen jälkeen, kun Ruotsin turvallisuuspoliisi (Säpo) oli tehnyt rikospaikkatutkintaa Itämerellä. Tutkinnan perusteella on varmentunut, että vuodot kaasuputkissa aiheutuivat putkien lähellä tapahtuneista räjähdyksistä.

Ruotsi ja Tanska kertoivat jo viime perjantaina raportissaan YK:n turvallisuusneuvostolle, että niiden merialueilla tapahtuneet kaasuvuodot aiheutuivat räjähdyksistä. Vedenalaiset räjähdykset oli rekisteröity Ruotsin ja Tanskan seismologian keskuksissa.

Säpon tekemässä rikospaikkatutkinnassa avustivat Ruotsin rannikkovartiosto ja puolustusvoimat. Räjähdyspaikoilta on Säpon mukaan otettu talteen todistusaineistoa, jonka osalta tutkimukset jatkuvat. Turvallisuuspoliisin edustaja ei suostunut tarkentamaan, mistä todistusaineistossa on kyse.

Ruotsin viranomaiset eristivät maan talousalueella sijaitsevat räjähdyspaikat tutkimusten ajaksi, mutta sulku on nyt purettu.

Ruotsin radion mukaan merivedestä vuotopaikkojen lähellä on mitattu tuhatkertaisia metaanipitoisuuksia normaaliin verrattuna.