Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

YK:n Guterres kannattaa kansainvälisten joukkojen lähettämistä Haitiin humanitaarisen kriisin ratkaisemiseksi

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres vetoaa kansainväliseen yhteisöön sotilasjoukkojen lähettämiseksi Haitiin. Haiti on itse pyytänyt kansainvälistä tukea huonontuneessa turvallisuustilanteessa.

Guterres esitti kantansa lauantaina YK:n turvallisuusneuvostolle osoitetussa kirjeessä, jonka uutistoimisto AFP on nähnyt. Pääsihteeri toivoi jäsenmaiden lähettävän nopean toiminnan joukon Haitiin auttamaan dramaattisesti huonontuneessa turvallisuustilanteessa.

Kirjeessä Guterres ehdotti, että joukko voitaisiin muodostaa jäsenmaiden asevoimien erikoisjoukoista ja että toimintaa voisi johtaa yksi jäsenmaa.

Guterres toisti vetoomuksensa julkisessa lausunnossa sunnuntaina. Hän kertoi olevansa erittäin huolissaan Haitin tilanteesta, jossa maan jo valmiiksi karmivaa humanitaarista tilannetta huonontavat koleratartunnat.

Haiti on Amerikoiden köyhin maa, ja sitä koettelevat niin poliittinen kriisi kuin talous-, turvallisuus- ja terveyskriisi.

Ruoka-apua on ryöstelty

Viime kuussa YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa asiantuntijat kuvailivat Haitin tilannetta "humanitaariseksi katastrofiksi".

Jo valmiiksi epävakaassa maassa on ollut mielenosoituksia ja ryöstelyä sen jälkeen kun pääministeri Ariel Henry ilmoitti polttoaineen hinnannoususta.

YK:n Haitin-edustaja Helen La Lime kertoi turvallisuusneuvoston kokouksessa syyskuussa, että ennen viimeisimpiä levottomuuksia noin 4,9 miljoonaa haitilaista oli humanitaarisen avun tarpeessa.

Syyskuussa kahden viikon aikana Maailman ruokaohjelman (WFP) varastoihin tehdyt hyökkäykset aiheuttivat noin 2 000 tonnin ruoka-avun menetyksen, mikä on rahassa mitattuna lähes viisi miljoonaa dollaria. Lisäksi La Lime sanoi polttoaineterminaalin olleen rikollisjengien saartamana, mikä on vaikuttanut koko maan toimintaan, esimerkiksi sairaaloihin. Jengit ovat myös estäneet kulkua esimerkiksi lentokentille.

– Toivomamme ja haaveilemamme kehityksen sijaan tilanne Haitissa on saavuttanut epätoivon uusia tasoja, WFP:n varajohtaja Valerie Guarnieri lausui kokouksessa.

Guarnieri huomautti myös, että maan epävakaus tekee avustustyöstä kentällä sekä vaikeaa että vaarallista, ja WFP on huolissaan hurrikaanikautta varten varastoidun ruoan ryöstelystä.

Kokoukseen osallistunut Haitin ulkoministeri Jean Victor Geneus penäsi kansainväliseltä yhteisöltä vankkaa tukea Haitin poliisille aseistautuneita jengejä vastaan.

Naapuri varoittaa voivansa sulkea rajat

Haiti sijaitsee Hispaniolan saarella, jonka se jakaa Dominikaanisen tasavallan kanssa. Naapurimaa varoitti sunnuntaina, että jos rajan yli lähtee tulemaan joukoittain ihmisiä, se voi sulkea rajan kokonaan.

Myös Dominikaanisen tasavallan presidentti Luis Abinader on jo aiemmin pyytänyt kansainvälistä yhteisöä lieventämään Haitin lukuisia kriisejä.

11 miljoonan asukkaan Haitista on köyhyyden ja laajalle levinneiden väkivaltaisuuksien vuoksi pyrkinyt paljon ihmisiä joko Dominikaaniseen tasavaltaan tai Yhdysvaltoihin.

Heinäkuisessa päätöslauselmassaan YK:n turvallisuusneuvosto vetosi jäsenmaihin, jotta ne kieltäisivät pienten aseiden viennin Haitiin. Kiinan esittämää aseviennin täyskieltoa ei kuitenkaan hyväksytty.