Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomi ja Viro sopivat LNG-terminaalin sijoittamisesta Inkooseen

Suomi ja Viro ovat sopineet periaatelinjauksesta, jonka mukaan nesteytetyn maakaasun (LNG) suuri laivaterminaali sijoitetaan Suomeen vuoden lopulla, kertoo työ- ja elinkeinoministeriö. Linjauksen mukaan suomalaiset ja virolaiset kaasunkuluttajat ovat tasa-arvoisessa asemassa terminaalin käytön suhteen.

Suomalainen Gasgrid on jo tehnyt kymmenen vuoden vuokrasopimuksen Inkooseen sijoitettavasta Exemplar-laivaterminaalista. Viro on kuitenkin pitänyt Paldiskia toisena sijoitusvaihtoehtona.

Linjauksesta sopivat Paldiskissa Virossa elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) ja Viron talous- ja infrastruktuuriministeri Riina Sikkut.

– Sekä Inkoon että Paldiskin LNG-terminaalien rakentaminen etenee aikataulussa. Pitkien keskustelujen ja analyysien tuloksena voidaan päätellä, että Gasgridin vuokraaman terminaalin sijoittaminen Suomeen on tässä turvallisuustilanteessa järkevää, Sikkut kertoo tiedotteessa.

Hän korostaa, että LNG-terminaali varmistaa sekä Viron että Suomen kaasutoimitukset tasa-arvoisin ehdoin.

Lintilä arvioi, että molempien maiden kuluttajat hyötyvät LNG-terminaalin läsnäolosta sen sijainnista riippumatta.

– Inkoo terminaalin sijoituspaikkana antaa Suomelle mahdollisuuden käynnistää ja tarjota 600 megawattia kaasuvoimaloiden tuotantokapasiteettia yhteisille sähkömarkkinoille. Tämä parantaa toimitusvarmuutta koko alueella, myös Virossa, Lintilä sanoo tiedotteen mukaan.

Myös Paldiskiin on tärkeää rakentaa

Sikkutin mukaan Paldiskiin rakennettavan infrastruktuurin valmistuminen on joka tapauksessa erittäin tärkeää energian toimitusvarmuuden kannalta.

– Nykyisessä kireässä geopoliittisessa tilanteessa riskejä on tarpeen vähentää mahdollisimman paljon. Meille on tärkeää, että Viroon rakennettu infrastruktuuri mahdollistaa tarvittaessa LNG-terminaalin tuomisen myös Viroon, Sikkut kertoo.

Suomen ja Viron kaasuverkostot ovat yhteydessä Balticconnector-kaasuputken kautta.