Pelastakaa Lapset -järjestön vihjepalvelu on tänä vuonna saanut ennätysmäärän ilmoituksia lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavasta materiaalista. Järjestö kertoo asiasta tiedotteessaan.
Järjestön Nettivihje-palveluun on tämän vuoden aikana tehty yli 30 000 ilmoitusta verkossa levitettävistä kuvista ja videoista, joissa epäillään lapsen olevan seksuaalirikoksen kohteena.
Viime vuosina ilmoitusten määrä on ollut vuosittain noin 3 000.
Pelastakaa Lasten Nettivihjeen asiantuntija Eveliina Karhun mukaan on vaikea arvioida, mistä vihjeiden määrän kasvu johtuu.
– Taustalla vaikuttaa todennäköisesti ainakin ihmisten kasvanut tietoisuus Nettivihjeestä. Ihmiset tunnistavat keinoja puuttua todistamaansa materiaaliin ja ilmoittavat siitä matalammalla kynnyksellä, Karhu sanoo järjestön tiedotteessa.
Kuvaajana voi olla läheinen ihminen
Karhun kollega Pauliina Sillfors täydentää STT:lle, että lapsiin kohdistuvia seksuaalirikoksia koskevien ilmoitusten määrä on noussut myös muissa Euroopan maissa. Tämäkin osoittaa osaltaan, että ilmiö on rajat ylittävä ja kansainvälinen.
– Pelastakaa Lasten saamassa materiaalissa suurin osa uhreista on tyttöjä, mutta poikiakaan ei voi unohtaa. Seksuaalirikollisuus on sukupuolittunut ilmiö, kohteena ovat valtaosin tytöt ja naiset, Sillfors sanoo.
Tutkimusten mukaan suuren osan materiaalista ovat kuvanneet lapsille läheiset ihmiset. Se tekee kuvat ja videot – jos mahdollista – vielä ikävämmiksi.
Vaikka lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista saatujen vihjeiden määrä on kasvanut, kyse on Sillforsin mukaan yhä valtaosin piilorikollisuudesta. Suuri osa siitä ei tule ilmi.
– Osa uhreista ei kerro näistä asioista kenellekään. Ja jos lapset seksuaalisesta hyväksikäytöstä kertovatkin, siitä kuulevat todennäköisimmin heidän ystävänsä, eivät aikuiset.
Tiedostomuotoisesta materiaalista ilmoittaminen on korostunut
Pelastakaa Lasten tänä vuonna saamissa ilmoituksissa on korostunut tiedostomuotoinen materiaali, jonka sisältöä ei näe lataamatta tiedostoa koneelle. Kolmannen sektorin tuottamalla palvelulla ei ole lain suomia valtuuksia ladata laitonta materiaalia edes tarkastamissyistä, joten se ohjataan eteenpäin keskusrikospoliisille (KRP).
– On mahdollista, että ladattavan materiaalin käyttö on yksi rikollisten toimijoiden keinoista välttää kiinni jäämistä tai materiaalin poistamista, Karhu sanoo tiedotteessa.
Nettivihjeeseen raportoitu materiaali on järjestön mukaan raaistunut vuosi vuodelta. Karhun mukaan viime vuosina on yleistynyt myös materiaali, jossa lapsi on houkuteltu tekemään seksuaalisia tekoja web- tai kännykkäkameran edessä.
Karhu muistuttaa vanhempia, että lapsen ei tarvitse olla vielä edes luku- tai kirjoitustaitoinen, jotta voisi keskustella tuntemattomien kanssa digilaitteella.
– Pieni lapsi voi pitää laitteen kautta tulevien ohjeiden noudattamista harmittomana leikkinä, Karhu sanoo.
Pelastakaa Lapset -järjestön Nettivihje-palvelu on ollut toiminnassa jo 20 vuotta. Palvelun avulla pyritään edistämään laittoman materiaalin nopeaa poistamista verkosta.
KRP: Ilmirikollisuus on lisääntynyt
Pelastakaa Lapset tekee tiivistä yhteistyötä keskusrikospoliisin kanssa. Poliisilla on myös oma nettivinkkipalvelu, jossa voi ilmoittaa verkossa jaettavasta epäilyttävästä aineistosta.
KRP:n rikoskomisario Jyri Hiltunen kertoo, että saadut vihjeet jakautuvat kahteen osaan.
– Yhtäällä on seksuaalinen hyväksikäyttö, toisaalla on kuvamateriaali eli niin sanottu lapsiporno.
Hiltusen mukaan on vaikea sanoa, ovatko nämä rikokset oikeasti lisääntyneet vai selvitetäänkö niitä entistä enemmän.
– Jos katsotaan ilmirikollisuutta, eli rikoksia jotka tulevat poliisin tietoon, Suomessa näiden rikosten määrä on liki kaksinkertaistunut kuudessa vuodessa. Tuon perusteella ainakin ilmirikollisuus kasvaa kovaa tahtia.
Rikoskomisario lisää, että lapsiin liittyvää seksuaalista kuvamateriaalia on internetissä "paljon liian paljon"..