Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskunta hyväksyi aborttia koskevan lain muuttamisen

Eduskunta on hyväksynyt aborttia koskevan lain muuttamisen äänin 125–41. Tyhjää äänesti yksi ja poissa oli 32 kansanedustajaa.

Hyväksytty esitys pohjautui Oma tahto 2020 -kansalaisaloitteeseen, joka keräsi eduskuntakäsittelyyn vaadittavat 50 000 allekirjoitusta syksyllä 2020.

Muutoksen myötä raskaana olevalle tulee omaan pyyntöön perustuva oikeus raskauden keskeyttämiseen kahdennentoista raskausviikon loppuun asti, eikä keskeytykseen tarvita enää lakimuutoksen voimaantulon jälkeen kahden lääkärin lausuntoa.

Eduskunta hyväksyi myös lausuman, jonka mukaan se edellyttää hallituksen käynnistävän välittömästi valmistelun aborttia koskevan lain laajemmasta kokonaisuudistuksesta.

Keskusta jakautui äänestyksessä

Hallituspuolue keskustan edustajista neljä äänesti esitystä vastaan. He olivat Pekka Aittakumpu, Mikko Kinnunen, Markus Lohi ja Ari Torniainen. Lisäksi Hanna-Leena Mattila äänesti tyhjää. Muut 19 äänestykseen osallistunutta keskustan kansanedustajaa äänestivät esityksen puolesta.

Muiden hallituspuolueiden ja oppositiopuolue kokoomuksen kaikki paikalla olleet edustajat äänestivät esityksen puolesta. Sitä kannatti myös kolme perussuomalaisten kansanedustajaa: Arja Juvonen, Tom Packalén ja Minna Reijonen sekä Liike Nyt -ryhmän yksi edustaja.

Esitystä vastaan äänestivät lisäksi 31 perussuomalaisten kansanedustajaa, kaikki viisi kristillisdemokraattien edustajaa sekä Valta kuuluu kansalle -ryhmän yksi edustaja.

Itsemääräämisoikeus halutaan turvata

Vaikka nyt hyväksytty esitys pohjautui Oma tahto 2020 -kansalaisaloitteeseen, aloite ei mennyt eduskunnassa sellaisenaan läpi. Sen keskeinen sisältö hyväksyttiin eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnön mukaisena.

Asian käsittelyn aikana korostettiin erityisesti sitä, että nykyinen aborttia koskeva laki on yli 50 vuotta vanha ja siksi päivittämisen tarpeessa. Muutos nähtiin tarpeellisena erityisesti raskaana olevan itsemääräämisoikeuden näkökulmasta.

Aloitetta hallinnoineen Naisasialiitto Unionin puheenjohtaja, Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Fatim Diarra (vihr.) sanoo olevansa kiitollinen siitä, miten moni asiantuntija ja ihmisoikeusjärjestö lähti mukaan työhön ja miten moni suomalainen allekirjoitti aloitteen.

– Kuten niin usein aiemminkin, tasa-arvoon ja ihmisoikeuksiin liittyvät kysymykset etenevät Suomessa lähinnä kansalaisaloitteiden kautta. Niin tapahtui myös nyt. 53 000 suomalaista toimi yhdessä ja vaati, että kehollista itsemääräämisoikeutta on kunnioitettava. Yhdessä me muutimme lain. Yhdessä kansalaisyhteiskunta osoitti voimansa ja Suomi otti askeleen naisten oikeuden puolesta, Diarra sanoo tiedotteessa.