Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

IAEA tutkii Venäjän syytökset, joiden mukaan Ukraina suunnittelisi käyttävänsä likaisia pommeja

Kansainvälinen atomienergiajärjestö (IAEA) tutkii viikonloppuna Venäjän syytökset siitä, että Ukraina suunnittelisi käyttävänsä niin sanottuja likaisia pommeja.

Likaisella pommilla tarkoitetaan tavanomaista räjähdettä, joka levittää esimerkiksi radioaktiivista ainetta ympäristöön.

Venäjän näkemys on, että Ukraina suunnittelee pommin käyttöä Venäjän joukkoja vastaan. Ukraina puolestaan epäilee, että Venäjä saattaa itse käyttää likaista pommia lavastetussa hyökkäyksessä mahdollisesti oikeuttaakseen ydinaseiden käytön.

Venäjän presidentti Vladimir Putin kehotti torstaina puheessaan IAEA:ta lähettämään delegaation Ukrainaan tutkimaan asiaa. IAEA:n johtaja Rafael Grossi kertoi torstaisessa lausunnossaan, että Ukrainan hallitus on lähettänyt IAEA:lle kirjallisen pyynnön lähettää paikalle tarkastajaryhmä.

Venäjä on kertonut arvelevansa Ukrainan valmistavan pommeja kahdessa paikassa, jotka IAEA:n on nyt määrä käydä tutkimassa.

Grossin mukaan IAEA:n asiantuntijat tekevät näissä paikoissa riippumattoman tarkastuksen.

IAEA sanoo tarkastaneensa "toisen näistä paikoista kuukausi sitten, eikä sieltä löytynyt ilmoittamatonta ydintoimintaa tai -materiaalia".