Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomi ja 49 muuta maata tuomitsevat lausunnossa Kiinan ihmisoikeusrikkomukset Xinjiangissa

50 maata on allekirjoittanut lausunnon, jossa tuomitaan Kiinan ihmisoikeusrikkomukset Xinjiangin alueella. Suomi oli yksi allekirjoittajista lausunnossa, joka luettiin maanantaina YK:n yleiskokouksen kolmannen komitean keskustelussa.

Allekirjoittajamaat katsovat Kiinan syyllistyneen Xinjiangissa vakaviin ja järjestelmällisiin ihmisoikeusrikkomuksiin.

– Olemme syvästi huolissamme ihmisoikeustilanteesta Kiinan kansantasavallassa, etenkin käynnissä olevista ihmisoikeusrikkomuksista uiguureja ja muita muslimienemmistöisiä vähemmistöryhmiä kohtaan Xinjiangissa, lausunto alkoi.

Allekirjoittajien joukossa ovat muun muassa Yhdysvallat, Britannia, useimmat EU-maat, Ukraina, Australia, Japani, Turkki, Israel, Guatemala ja Somalia. Kanadan edustaja luki lausunnon maanantain keskustelussa.

Kiina on torjunut syytökset ihmisoikeusrikkomuksista ja väittänyt taistelevansa Xinjiangissa terrorismia vastaan ja varmistavansa alueen kehityksen.

Keskustelu Xinjiangista ei ole edennyt YK:ssa

Lausunnossa kehotetaan Kiinaa toteuttamaan YK:n ihmisoikeusasioiden korkean edustajan toimiston (OHCHR) elokuussa julkaiseman raportin suosituksia, kuten vapauttamaan kaikki mielivaltaisesti vangitut henkilöt ja selvittämään kadoksissa olevien perheenjäsenien kohtalon.

OHCHR:n raportin mukaan Kiinan uiguurialueilla on tehty mahdollisesti rikoksia ihmisyyttä vastaan. Raportissa todetaan, että väitteet toistuvista kidutuksista ja pakotetuista lääketieteellisistä toimenpiteistä Xinjiangin alueen uiguuriväestöä kohtaan ovat uskottavia.

– Näin vakavia ja järjestelmällisiä ihmisoikeusrikkomuksia ei voi perustella terrorismin vastaisella toiminnalla, maanantain lausunnossa sanotaan.

Kiina lyttäsi raportin lännen "poliittiseksi välineeksi" ja "väärän tiedon sekamelskaksi."

Kiina onnistui lokakuussa välttämään keskustelun raportista YK:n ihmisoikeusneuvostossa, kun neuvosto äänesti kumoon esityksen keskustelusta Xinjiangin tilanteesta. Maanantaisessa lausunnossa allekirjoittajamaat ilmaisivat huolensa siitä, että Kiina ei ole suostunut edes keskustelemaan raportin sisällöstä.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch vetosi maanantaina YK:n ihmisoikeusneuvostoon, jotta se yrittäisi uudestaan keskustelun käynnistämistä mahdollisimman pian.