Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

IAEA: Ei merkkejä Venäjän väittämän "likaisen pommin" valmistelusta Ukrainassa

YK:n alainen Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA ei ole löytänyt minkäänlaisia merkkejä siitä, että Ukrainassa olisi meneillään salaista ydintoimintaa, kuten Venäjä on väittänyt.

Asiasta kertoi IAEA:n johtaja Rafael Grossi lausunnossa tänään.

IAEA oli luvannut tutkia Venäjän syytökset siitä, että Ukraina suunnittelisi käyttävänsä niin sanottuja likaisia pommeja.

Tutkimuksia tehtiin kolmessa eri paikassa Ukrainassa. Likainen pommi levittää räjähtäessään ympäristöön radioaktiivisia, biologisia tai kemiallisia saastuttavia materiaaleja.

Tekninen ja tieteellinen arvio ei osoittanut minkäänlaisia merkkejä ilmoittamattomasta ydintoiminnasta tai ydinmateriaalista näissä kolmessa paikassa, Grossi sanoi.

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba reagoi lausuntoon julistamalla Venäjän "maailman suurimmaksi valehtelijaksi".

– Kiitän (Rafael Grossia) IAEA:n erinomaisesta ja nopeasta yhteistyöstä, joka auttoi torjumaan venäläiset valheet. Venäjä on vahvistanut olevansa maailman suurin valehtelija, hän tviittasi.

Kreml: Venäjä harkitsee vielä viljanvientisopimuksen jatkoa

Venäjä ei ole vielä päättänyt, aikooko se suostua Ukrainan viljanvientisopimuksen uusimiseen sen umpeutuessa myöhemmin tässä kuussa. Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan Venäjä haluaa ennen päätöstä arvioida sopimuksen "tehokkuutta".

YK:n ja Turkin kesällä välittämä sopimus on ollut määrä uusia 19. marraskuuta.

Venäjä jäädytti aikaisemmin osallistumisensa nykyiseen sopimukseen, koska se väitti Ukrainan käyttäneen merikäytävää hyökkäyksissään Krimin niemimaalle. Eilen Venäjä kuitenkin ilmoitti palanneensa noudattamaan sopimusta.

Peskov muistutti, että sopimuksen noudattamiseen palaaminen ei automaattisesti tarkoita sitä, että Venäjä haluaisi jatkaa sitä. Peskovin mukaan Venäjä luottaa Ukrainan myöntämiin turvatakuihin vain sen takia, että Turkki toimi niiden välittäjänä.

– Turkin osallistuminen oli tärkein tekijä luottamuksen syntymisessä. Turkin asevoimien, diplomaattien ja erityisesti presidentti Recep Tayyip Erdoganin työ on erittäin arvokasta, Peskov sanaili.

Myös Venäjän varaulkoministeri Andrei Rudenko on sanonut, että sopimuksen piiriin palaaminen ja sen jatkaminen ovat kaksi aivan eri asiaa.

Kuusi laivaa Ukrainan satamista Mustallemerelle

Ukrainan viljakuljetukset ovat jatkuneet. Ukrainan satamista on lähtenyt kuusi viljalaivaa Mustallemerelle, kertoo Turkin puolustusministeri Hulusi Akar turkkilaisen Anadolu-uutistoimiston mukaan.

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu sanoi eilen, että Venäjä on saanut Ukrainalta riittävät takuut siitä, että viljankuljetukseen tarkoitettua merikäytävää ei käytetä sotatoimiin.

Venäjän presidentti Vladimir Putin varoitti kuitenkin myöhemmin televisiossa näytetyssä puheenvuorossa, että Venäjä voi taas vetäytyä sopimuksesta, jos Ukraina rikkoo turvallisuustakuita.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi myöhään eilen puheessaan pitävänsä kummallisena sitä, että Venäjä edellyttää Ukrainalta turvatakuita, vaikka on itse hyökännyt Ukrainaan.

Donetskin nukkejohtaja: Tänään on määrä vaihtaa yli 200 sotavankia

Ukrainan ja Venäjän on määrä tänään vaihtaa yli 200 sotavankia, kertoo Donetskin venäläishallinnon johtaja Denis Pushilin. Hänen mukaansa ukrainalaiset vapauttavat 107 vankia, joista yli puolet on kotoisin Itä-Ukrainan alueelta.

Pushilinin mukaan Ukrainalle luovutetaan täsmälleen sama määrä ukrainalaisia sotavankeja.

Myös Ukraina vahvisti vankienvaihdon. Presidentti Zelenskyin kansliapäällikkö Andri Jermak kertoi Twitterissä, että vastavuoroisesti Ukraina sai vapaaksi 107 sotavankia.

Brittitiedustelu: Venäjällä on pulaa Ukrainaan lähettävistä panssariajoneuvoista

Venäjällä on pulaa Ukrainaan lähettävistä panssariajoneuvoista, kertoo Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tiedusteluraportissaan Twitterissä.

Ukrainan vastahyökkäyksen aikana lokakuun puolivälissä Venäjä menetti puolustusministeriön mukaan jopa yli 40 panssariajoneuvoa päivässä, mikä tarkoittaa liki yhden pataljoonan varustusta.

Kuluneiden viikkojen aikana Venäjä on todennäköisesti hankkinut satakunta tankkia tai jalkaväelle sopivaa panssariajoneuvoa Valko-Venäjän varastoista.

Tykistö ja panssariajoneuvot ovat keskeisiä Venäjän sodankäyntitavalle. Puolustusministeriön mukaan Venäjän vaikeudet Ukrainassa johtuvat osaltaan juuri tykistön ammusten ja huoltokelpoisten panssariajoneuvojen puutteesta. Venäjän sotilaat ovat haluttomia käyttämään vanhoja panssariajoneuvoja, joita he kuvaavat alumiinipurkeiksi.

Olena Zelenska toivoo, että Muskin Ukraina-tviittailu oli "sattumanvarainen virhe"

Ukrainan presidentin Volodomyr Zelenskyin vaimo Olena Zelenska sanoo toivovansa, että miljardööri Elon Muskin tviitti Ukrainan sodan ratkaisuehdotuksesta oli "sattumanvarainen virhe".

Zelenska sanoi Guardian-lehden haastattelussa Lissabonissa, että älykkäimmätkään ihmiset eivät voi sanoa viisaita asioita koko ajan.

Ukrainalaiset vihastuttaneissa tviiteissään Musk sanoi esimerkiksi, että Krimin niemimaa on osa Venäjää.

Toisaalta Musk on tarjonnut Ukrainan käyttöön SpaceX-yhtiönsä Starlink-verkon laitteita, joilla saa internetin minne tahansa, missä on sähköä.

Zelenskan mukaan Musk on tukenut Ukrainaa sodan alusta alkaen ja ukrainalaiset ihailevat häntä, mutta Muskin tviitti osui arkaan paikkaan.

Naton Stoltenberg: Iran suunnittelee toimittavansa Venäjälle ballistisia ohjuksia

Sotilasliitto Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin mukaan Iran toimittaa Venäjälle lennokkeja ja suunnittelee myös ballististen ohjusten toimituksia.

Iranin asetoimitukset Venäjälle sen laittomassa hyökkäyssodassa Ukrainaa vastaan eivät ole hyväksyttäviä, hän sanoi.

Stoltenberg puhui asiasta tiedotustilaisuudessa Turkin Istanbulissa, jossa hän tapasi Turkin ulkoministerin Mevlüt Cavusoglun.

Ukrainan mukaan sodassa on käytetty siviilejä vastaan jo noin 400 iranilaista kamikaze-lennokkia ja Venäjä on tilannut niitä noin 2 000 lisää.

Iran on kieltänyt syytökset.