Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin suomalaisten sometus on muuttumassa: TikTokin raju kasvuvauhti omissa sfääreissään, Instagram syrjäyttämässä Facebookin

Suomalaisten eniten käyttämät kuusi somealustaa ovat Facebook, Instagram, Twitter, TikTok, Snapchat ja LinkedIn, mutta niiden suosion kehityssuunnissa on ollut viime vuosina suuria eroja. Asia käy ilmi somemarkkinointitoimisto Troot Finland Oy:n tiedotteesta, jossa on hyödynnetty DNA:n vuosittain julkaisemaa Digitaaliset elämäntavat -tutkimusta.

Facebookilla on edelleen selvästi eniten suomalaisia käyttäjätilejä, noin 2,9 miljoonaa, mutta käyttäjien määrä polkee jo kolmatta vuotta paikallaan.

– Suomessa se tuskin enää palaa kasvu-uralle, koska nuorten suurin kiinnostus kohdistuu muihin alustoihin, Trootin toimitusjohtaja Joona Haatainen ennakoi tiedotteessa.

Junnaamista on ollut myös Snapchatilla ja LinkedInillä, mutta tänä vuonna ne palasivat kasvuun. Snapchat kasvatti käyttäjämääräänsä yli 22 prosentilla 1,1 miljoonaan ja LinkedIn yli 21 prosentilla 0,85 miljoonaan käyttäjään.

– Kokonaisuutena somen suosio Suomessa kasvaa koko ajan. Alustojen välinen kilpailu käydään ennen kaikkea kasvuvauhdissa ja aktiivisten käyttäjien lukumäärissä, Haatainen sanoo.

Täysin omissa kasvuluvuissaan on TikTok. Viime vuodesta tähän vuoteen TikTokin suomalaisten käyttäjätilien lukumäärä kasvoi peräti 200 prosenttia. Nyt kokonaismäärä on 1,2 miljoonaa, eli suosio on kasvanut Twitterin rinnalle. Vielä viime vuonna käyttäjiä oli vasta 400 000. Sitä vanhempia lukuja ei ole edes saatavilla.

– TikTok on tunnetusti tämän hetken hittialusta. Se on eritoten lasten ja nuorten suosiossa, ja kasvaa vauhdilla jatkuvasti. TikTok on Googleakin suositumpi käyntikohde verkossa, sanoo Haatainen.

Näin siitä huolimatta, että kiinalaiseen TikTokiin liittyvistä turvallisuusriskeistä on uutisoitu paljon.

Varastaako TikTok kaikki tietosi? Tällaisia neuvoja tietoturva-asiantuntija antaa sovelluksen käyttäjille

Trootin tiedotteen mukaan TikTokin suosiota selittää se, että palvelu onnistui iskemään Snapchatin ja Instagramin aloittamaan lyhytvideotrendiin.

– Sisällön monimuotoisuus on TikTokissa vasta laventumassa, Haatainen selvittää.

Haataisen mukaan Suomen puhutuin ja aktiivisin somealusta on tällä hetkellä Instagram. Sen käyttäjämäärä kasvoi viime vuodesta 15 prosentilla 2,3 miljoonaan.

– Hiljalleen voi alkaa puhua Facebookin syrjäyttäjästä, Haatainen sanoo.

Myös Instagramin suosiota selittänee lyhytvideoiden julkaisemiseen tarkoitettu reels-toiminto.

Ainoa viime vuosina Suomessa suosiotaan menettänyt somealusta on Twitter, tiedotteessa kerrotaan. Vuodesta 2020 vuoteen 2021 Twitter menetti noin 100 000 käyttäjää, mutta viime vuonna käyttäjien määrä kasvoi noin 20 prosenttia.

Tällä hetkellä Twitterillä on noin 1,2 miljoonaa suomalaista käyttäjää.

– Twitter on puheenaiheena Suomessa suuri, mutta todellisuudessa sangen pienen piirin foorumi, Haatainen sanoo.

Hän nostaa esiin myös sen, että uuden pääomistajan Elon Muskin toimet voivat vaikuttaa alustan suosioon.

– Twitterin suosio reagoi somealustoista herkimmin imago-ongelmiin, koska sen keskustelukulttuuri on alustoista yhteiskunnallisin.

YK kehottaa Muskia varmistamaan, että Twitter kunnioittaa ihmisoikeuksia

Trootin tiedotteen mukaan somealustan määritelmä on julkinen sosiaalinen kanssakäyminen, joka tapahtuu sitä varten erikseen luotuun online-ympäristöön rekisteröitymällä. Tämän vuoksi näiden tilastojen ulkopuolelle jäävät YouTube ja WhatsApp, sillä YouTubessa sosiaalisuus on sivuosassa ja WhatsApp on lähinnä yksityinen.