Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Viime vuoden verotiedot julki tänään, Republikaanit ääntenlaskennan alkuvaiheen perusteella matkalla kohti edustajainhuoneen enemmistöä

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Viime vuoden verotiedot tulevat julki tänään - niistä eivät selviä suurituloisimmat vaan eniten veroja maksaneet

Verohallinto julkistaa tänään kello 8 verovuoden 2021 tuloverotiedot. Tiedoista selviää, minkä verran Suomessa verotettavia ansio- ja pääomatuloja kukin on ansainnut ja niistä valtiolle veroja maksanut.

Verotiedot eivät kuitenkaan kerro varmuudella, kuinka paljon rahaa kukin on tienannut, koska kaikki tulot ja vähennykset eivät niissä näy.

Verottaja myös toimittaa medioille listoja verotuksen perusteella suurituloisimmista ihmisistä. Tiedot eivät ole täydellisiä, koska omien tietojensa luovuttamista voi vastustaa. Lista tietojensa luovuttamista vastustaneista on kuitenkin julkinen.

Komissio kertoo tänään ehdotuksensa EU:n budjettisääntöjen remontista

Euroopan komission odotetaan kertovan tänään ehdotuksensa siitä, miten EU:n budjettisääntöjä pitäisi uudistaa.

Muutoksia suunnitellaan, koska nykyiset säännöt ovat osoittautuneet monille jäsenmaille epärealistisiksi.

EU:n kasvu- ja vakaussopimus määrää jäsenmaita esimerkiksi pitämään julkisen talouden alijäämän korkeintaan kolmessa prosentissa. Lisäksi julkisen talouden velka ei saisi nousta yli 60 prosenttiin bruttokansantuotteesta.

Ennakkotietojen mukaan komissio tavoittelee sääntöjä, jotka olisi räätälöity maakohtaisesti.

Hallituksen koronaministerityöryhmä kokoontuu aamupäivällä - odotetaan linjausta tehosterokotusten mahdollisesta laajentamisesta

Hallituksen koronaministerityöryhmä kokoontuu STT:n tietojen mukaan tänään aamupäivällä. Kokouksesta odotetaan linjausta siitä, laajennetaanko neljänsiä koronarokotuksia tai tehosterokotuksia koskemaan uusia ihmisryhmiä.

Julkisuudessa on keskusteltu esimerkiksi perusterveiden sote-ammattilaisten mahdollisista tehosterokotuksista. Keskustelua on vauhdittanut se, että osa Euroopan maista suosittelee tai tarjoaa sote-ammattilaisille tehosteannoksia tänä syksynä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tiedotti lokakuun lopussa, ettei se ole toistaiseksi muuttamassa nykyisiä rokotussuosituksiaan.

Hallitus vastaa opposition välikysymykseen, äänestys perjantaina

Hallitus vastaa tänään opposition välikysymykseen EU-vaikuttamisesta.

Oppositiopuolueet kokoomus, perussuomalaiset, kristillisdemokraatit ja Liike Nyt jättivät välikysymyksen lokakuun lopulla. Se koskee Euroopan komission ehdotusta asetukseksi luonnon ennallistamisesta. Välikysymyksessä kritisoidaan asetusta ja hallituksen toimintaa siihen liittyen.

Välikysymyksestä keskustellaan eduskunnassa tänään täysistunnossa, joka alkaa kahdelta. Hallituksen luottamuksesta äänestetään perjantaina.

Republikaanit ääntenlaskennan alkuvaiheen perusteella matkalla kohti edustajainhuoneen enemmistöä

Yhdysvaltain välivaaleissa republikaanit ovat ääntenlaskennan ensimmäisten tuntien perusteella saamassa hyvän tuloksen kongressin edustajainhuoneessa.

Republikaanien täytyy saada edustajainhuoneessa viisi lisäpaikkaa ottaakseen enemmistön haltuunsa demokraateilta. Tässä vaiheessa ääntenlaskentaa republikaanit on CNN:n mukaan jo viemässä demokraateilta kolme paikkaa, kaikki niistä Floridan osavaltiossa.

FiveThirtyEight-sivuston ennuste oli etukäteen antanut republikaaneille 84 prosentin todennäköisyyden edustajainhuoneen enemmistöön.

Senaatissa tuloksia on tässä vaiheessa liian aikaista ennakoida.

Ovensuukyselyn mukaan valtaosa yhdysvaltalaisäänestäjistä tyytymättömiä maan suuntaan

Valtaosa Yhdysvaltain välivaaleissa äänestäneistä on tyytymättömiä maan tilaan ja presidentti Joe Bideniin, kertoo CNN:n ja muiden uutiskanavien teettämä ovensuukysely.

Peräti 73 prosenttia vastaajista kertoi olevansa joko tyytymätön tai vihainen siihen, missä tilassa Yhdysvallat on.

Vastaajista 54 prosenttia oli tyytymättömiä ja 45 prosenttia tyytyväisiä Bideniin.

Tärkein äänestyspäätökseen vaikuttanut kysymys oli kyselyn perusteella inflaatio, jonka nosti tärkeimmäksi seikaksi 32 prosenttia äänestäjistä.

Edison Researchin toteuttama ovensuukysely julkaistiin noin tuntia ennen kuin ensimmäiset äänestyspaikat sulkeutuivat Indianan ja Kentuckyn osavaltioissa. Laajemmin äänestyspaikkoja alkoi sulkeutua kello kahdelta Suomen aikaa.

Helle voi vuosisadan lopussa tappaa Euroopassa lähes satatuhatta vuodessa, jos mitään ei tehdä

Helleaallot voivat vuosisadan loppuun mennessä aiheuttaa 90 000 eurooppalaisen kuoleman joka vuosi, jos meno jatkuu nykyisellään, varoittaa Euroopan ympäristökeskus (EEA). Luku perustuu keskuksen mukaan skenaarioon, jossa sopeutumistoimiin ei ryhdytä ja ilmasto lämpenee kolmella celsiusasteella vuoteen 2100 mennessä.

Jos lämpeneminen saadaan rajoitettua 1,5 asteeseen, keskus arvioi vuosittaisia helteen aiheuttamia kuolemia olevan 30 000.

Maat ovat sitoutuneet pitämään lämpenemisen alle 1,5 asteessa esiteolliseen aikaan verrattuna. Nykyisten päästötrendien perusteella tavoitteeseen ei kuitenkaan olla pääsemässä. (Lähde: AFP)

Rishi Sunakin hallituksessa ensimmäinen ero - kiusaamisesta syytetty ministeri jätti tehtävänsä

Britanniassa hallitusministeri Gavin Williamson on ilmoittanut eroavansa tehtävästään. Williamson julkaisi pääministeri Rishi Sunakille osoitetun eroilmoituksensa Twitterissä myöhään tiistaina. Hän oli niin kutsuttu salkuton ministeri, jolle ei kuulu mitään tiettyä vastuualuetta.

Williamson perustelee eroaan kiusaamissyytöksillä, joita häntä vastaan on esitetty viime päivinä ja jotka hän itse kiistää.

Useat mediat ovat uutisoineet esimerkiksi virkamiesten kertoneen Williamsonin epäsopivasta käytöksestä, kiusaamisesta ja uhkailusta. Väitteistä on aloitettu tutkinta sekä hallituksessa että konservatiivipuolueessa. (Lähde: AFP)

Floridaa lähestyvä myrsky siirsi jälleen Artemis-kuulennon laukaisua

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa on joutunut lykkäämään jälleen Artemis-kuulennon laukaisua. Ensi maanantaille kaavailtua laukaisua on siirretty kahdella päivällä keskiviikolle eli marraskuun 16. päivälle, koska Floridan itärannikkoa lähestyy trooppinen myrsky Nicole.

Nasan mukaan lykkäyksen tarkoituksena on varmistaa, että työntekijät pääsevät turvallisesti Floridassa sijaitsevaan Kennedyn avaruuskeskukseen.

Artemiksen laukaisun piti alun perin tapahtua elokuussa, mutta sitä on lykätty useaan kertaan teknisten ongelmien ja sääolojen takia. Miehittämättömän lennon on määrä viedä Orion-avaruusalus Kuuta kiertävälle radalle ja palata Maahan. (Lähde: AFP)

WSJ: Meta aloittamassa irtisanomiset keskiviikkona, vahvistaa toimitusjohtaja Mark Zuckerberg

Facebookin emoyhtiö Meta on aloittamassa mittavat irtisanomiset keskiviikkona, sanoi toimitusjohtaja Mark Zuckerberg tiistaina. Asiasta kertoo yhdysvaltalaislehti Wall Street Journal.

Lehti on aiemmin kertonut, että yhtiön odotetaan antavan lähtöpassit useille tuhansille työntekijöille. Kyseessä on todennäköisesti tähän mennessä vuoden suurimmat irtisanomiset teknologia-alalla.

Tämä tulee olemaan myös ensimmäinen kerta, kun yhtiö ryhtyy laajoihin henkilöstöleikkauksiin 18-vuotisen historiansa aikana. Yhtiöllä oli syyskuun lopulla kertomansa mukaan yli 87 000 työntekijää.

Maccelli avasi kauden maalitilinsä Arizonan vierasvoitossa

Suomalaishyökkääjä Matias Maccelli teki jääkiekon NHL-uransa toisen ja kauden ensimmäisen maalinsa auttaessaan joukkueensa Arizona Coyotesin voittoon Buffalo Sabresista. Arizona voitti vieraskaukalossa 4–1.

Maccelli teki Arizonan 2–1-voittomaalin ylivoimalla ensimmäisen erän lopulla. Hänen syöttönsä kimposi maaliin Buffalo-pelaajan luistimesta. Juuso Välimäki merkittiin maaliin syöttäjäksi.

Maccelli antoi myös syötön Lawson Crousen maaliin ottelun avausminuutilla.

Toista kauttaan NHL:ssä pelaava Maccelli on kerännyt tällä kaudella tehot 1+8.