Artemis-kuulento on laukaistu, kertoi Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa.
Laukaisu tapahtui vähän ennen aamuyhdeksää Suomen aikaa, ja se aloitti Nasan uuden Artemis-lippulaivaohjelman. Miehittämättömän lennon on määrä viedä Orion-avaruusalus Kuuta kiertävälle radalle ja palata Maahan.
Pari tuntia laukaisun jälkeen Nasa vahvisti Orionin päässeen irti Maan vetovoimakentästä ja olevan matkalla kohti Kuuta.
Orionin matkaan saattanut SLS on suurin Nasan koskaan valmistama kantoraketti. BBC:n julkaisemalla videolla näkyy, kuinka 100 metrin korkuinen raketti kiipesi taivaalle laukaisupaikaltaan Floridan Cape Canaveralissa kovan jylinän ja valtaisan valopatsaan saattelemana.
– Kerrankin saatan olla sanaton, kuvaili Nasan laukaisujohtaja Charlie Blackwell-Thompson tuntojaan BBC:n mukaan.
Kuulennon laukaisua oli suunniteltu maanantaille, mutta sitä siirrettiin Floridan itärannikkoa lähestyneen trooppisen myrskyn Nicolen vuoksi.
Artemiksen laukaisun piti alun perin tapahtua jo elokuussa, mutta sitä on lykätty useaan kertaan teknisten ongelmien ja sääolojen takia.
Rakenteilla Nasan pysyvä läsnäolo Kuuhun
Myöhemmin Artemis-ohjelmassa on vuorossa miehitetty lento Kuun kiertoradalle ja lopulta ihmisen paluu Kuun pinnalle. 2020-luvun puolivälissä Kuuhun on määrä viedä myös ensimmäinen nainen sekä ei-valkoinen henkilö.
Yhdysvallat vei viimeksi astronautteja Kuuhun Apollo-avaruusohjelman aikana vuosina 1969–1972. Tällä kertaa Yhdysvallat haluaa perustaa Kuuhun pysyvän läsnäolon ja avaruusaseman sekä aloittaa valmistelut lähettääkseen astronautteja myös Marsiin.
Nyt matkaan lähteneellä ensimmäisellä Artemis-lennolla kyydissä on ihmisten sijaan kolme mittauslaitteilla varustettua nukkea.
Artemis-lennolla on mukana myös suomalaista teknologiaa. Turkulaisen ASRO:n suunnittelemat ja valmistamat viisi mittauslaitetta selvittävät, millaiselle säteilylle astronautit altistuvat tulevilla kuulennoilla.
Astronauttien on määrä päästä mukaan Kuuta kiertävälle radalle Artemis 2 -lennolla vuonna 2024. Kuun pinnalle ihminen palaa kolmannella Artemis-lennolla aikaisintaan vuonna 2025.
Artemis 1 -lento kestää reilut 25 päivää. Orion-aluksen on määrä laskeutua Tyyneenmereen 11. joulukuuta.
-----
Lähteenä myös uutistoimisto AFP.