Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

YK:n ilmastokokouksen määrä loppua, päätösasiakirjaa tuskin saadaan ajoissa valmiiksi

YK:n ilmastokokouksen on määrä päättyä tänään Sharm el-Sheikhissä Egyptissä. Totuttuun tapaan järjestäjät varoittivat kuitenkin jo ennakolta, että loppuasiakirjaa tuskin saadaan valmiiksi ennen kuin aikaisintaan lauantain vastaisena yönä.

YK:n mukaan nykyiset keinot pitää ilmaston lämpeneminen korkeintaan 1,5 asteessa eivät riitä alkuunkaan. Maailmanjärjestön mukaan lämpötila nousee vuosisadan loppuun mennessä näillä toimilla 2,8 astetta.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres kehotti torstaina jälleen kerran rikkaita teollisuusmaita lopettamaan toistensa syyttelyn ja aloittamaan työt.

– Aika, jolloin puhuttiin tappioista ja taloudellisista menetyksistä on mennyt. Nyt tarvitaan toimia. Toisten syytteleminen on tie yhteisesti varmistettuun tuhoon, Guterres muistutti.

Ilmastoneuvotteluissa on määrä sopia muun muassa ilmastonmuutoksen vuoksi tuhoa kokeneiden valtioiden auttamisesta (loss and damage finance), päästökaupasta ja hiilen käytön vähentämisestä.