Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Seurakuntavaaleissa tänään varsinainen äänestyspäivä, Trump saa palata Twitteriin, Qatarin MM-turnaus alkaa

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Joulukeräysten avulla vastataan nyt entistä suurempaan avuntarpeeseen

Tämän vuoden joulukeräysten avulla pyritään auttamaan entistä useampaa lapsiperhettä. Koronapandemian aikana lisääntynyt avuntarve on kasvanut tänä vuonna entisestään hintojen nousun myötä, kerrotaan Pelastakaa Lapset ry:stä, Suomen Punaisesta Rististä ja Mannerheimin Lastensuojeluliitosta.

Köyhyydessä eläviä lapsia ja nuoria on SPR:n mukaan Suomessa nyt noin 129 000. Luku on kasvanut puolessa vuodessa noin 30 000:lla.

Joulunaikaan tärkeä osa järjestöjen hyväntekeväisyystyötä ovat jo perinteeksi muodostuneet vähävaraisille lapsiperheille jaettavat ruokalahjakortit. Hyvä Joulumieli -keräyksen tämänvuotisena tavoitteena on jakaa 70 euron arvoisia ruokalahjakortteja yhteensä 21 000 vähävaraiselle lapsiperheelle.

MLL:n lasten ja nuorten puhelimessa ja chatissa tänään maratonpäivystys

Mannerheimin Lastensuojeluliiton lasten ja nuorten puhelimessa ja chatissa järjestetään tänään maratonpäivystys lasten oikeuksien päivän kunniaksi.

Puhelin ja chat ovat tänään avoinna kello 12–21.

Lasten ja nuorten puhelimessa ja chatissa lapsi tai nuori voi jutella maksutta ja nimettömästi haluamastaan aiheesta koulutettujen vapaaehtoisten tai ammattilaisten kanssa.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton mukaan joka viikko yli 2 500 lasta ja nuorta ottaa yhteyttä lasten ja nuorten puhelimeen, chattiin ja nettikirjepalveluun.

Seurakuntavaaleissa tänään varsinainen äänestyspäivä

Tänään on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seurakuntavaalien varsinainen äänestyspäivä. Seurakuntavaaleissa valitaan lähes 8 000 luottamushenkilöä yhteensä 354 seurakuntaan seuraavaksi nelivuotiskaudeksi.

Äänioikeutettuja ovat kaikki 16 vuotta täyttäneet evankelisluterilaisen kirkon jäsenet.

Ennakkoäänestys järjestettiin viime viikolla.

Varsinaisena vaalipäivänä voi äänestää vain oman seurakunnan äänestyspaikalla.

Äänestys päättyy tänään iltakahdeksalta.

HS: Rikoksista epäillyn hallitusneuvoksen läheisen käytössä ollut viulu kiinnostaa poliisia

Työ- ja elinkeinoministeriön virastaan pidättämän Olli Soraisen läheisen käytössä ollut viulu on yksi poliisia tutkinnassa kiinnostavista asioista, kertoo Helsingin Sanomat.

Keskusrikospoliisi (KRP) epäilee Soraista törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä ja törkeästä lahjuksen ottamisesta tutkinnassa, jossa thaimaalaisia marjanpoimijoita epäillään joutuneen ihmiskaupan uhreiksi.

HS:n jutun mukaan 6 000 euron arvoinen viulu on esiintynyt Soraisen ja törkeästä ihmiskaupasta epäillyn marjayrittäjä Jukka Kriston välisessä viestittelyssä. Sorainen kertoo HS:lle tehneensä Kriston kanssa sopimuksen viulun vastikkeellisesta käytöstä.

Sorainen on kiistänyt rikosepäilyt.

Eteläiseen Suomeen luvassa tänään pari senttiä lunta

Etelä-Suomeen on tänään luvassa pari senttiä lunta, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan.

Lumisadealue saapuu Suomen etelärannikolle jo aamulla. Lumisateet voivat päivän edetessä levitä myös pohjoisemmaksi Tampereen korkeudelle saakka.

Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Pinja Rauhamäen mukaan voimakkaimmin lunta sataa Etelä-Suomessa iltapäivällä.

Etelä-Suomeen on laajalti annettu varoitus huonosta ajokelistä. Lisäksi Uudellemaalle on annettu jalankulkuvaroitus, sillä jalkakäytävillä lumi voi tamppautua liukkaaksi.

COP27-ilmastokokouksessa syntyi sopu vahinkojen ja menetysten rahastosta

YK:n COP27-ilmastokokouksessa on saatu aikaan sopu vahinkojen ja menetysten rahastosta. Rahaston varoilla korvataan haavoittuvassa olevien maiden kärsimiä vahinkoja ja menetyksiä, joita ilmastonmuutos niille aiheuttaa.

Sovun syntyminen sai delegaatioilta taputukset. Eri maiden edustajat ovat viettäneet kaksi viikkoa Egyptissä neuvotellen ilmastotoimista ja kehittyvien maiden vaatimuksista saada rikkailta ja enemmän saastuttavilta mailta korvausta sään ääri-ilmiöiden aiheuttamista tuhoista. (Lähde: AFP)

Turkki sanoo tehneensä ilmaiskuja pohjoiseen Syyriaan ja Irakiin

Turkki on tiedottanut tehneensä ilmaiskuja kurditaistelijoiden tukikohtiin pohjoisessa Syyriassa ja Irakissa. Maan puolustusministeriön mukaan iskut kohdistuivat kurdijärjestö PKK:hon ja YPG-joukkoihin, joita Turkki pitää PKK:n jatkeena.

Syyriaan tehdyistä iskuista kertoivat aiemmin alueen kurdijohtoiset joukot sekä Britanniassa toimiva, Syyrian sotaa tarkkaileva Syrian Observatory for Human Rights -järjestö. Tarkkailujärjestön mukaan iskuissa kuoli useita sotilaita.

Turkin hallinto on syyttänyt kurdijärjestö PKK:ta viime viikon sunnuntaina kuusi ihmistä surmanneesta pommi-iskusta Istanbulissa. PKK on kiistänyt olleensa iskuun millään tavalla osallinen. (Lähde: AFP)

Kazakstanissa presidentti Tokajev lujittaa valtaansa kritisoiduissa vaaleissa

Keski-Aasiassa Kazakstanissa vuosi käynnistyi verisesti tukahdutetuilla mielenosoituksilla, joiden jälkihoitona kansalaiset äänestävät tänään ennenaikaisissa presidentinvaaleissa.

Vaalit on kutsunut koolle mielenosoitukset voimalla lopettanut istuva presidentti Kasym-Zhomart Tokajev, joka ilmoitti syyskuussa hakevansa uusilla vaaleilla kansalta mandaattia vallalleen. Tokajevin pyrkimys lujittaa valtaansa näyttää jo etukäteen varmalta, sillä joitakin opposition ehdokkaita on estetty asettumasta ehdolle ja ehdolle päässeet ovat suurelle yleisölle tuntemattomia.

Vaaleja tarkkaileva Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj on etukäteen kritisoinut vaalien ehdokasasettelua. (Lähde: AFP)

Trump saa palata Twitteriin - Muskin mukaan kansan ääni on Jumalan ääni

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump saa palata Twitterin viestipalveluun. Yhtiön vastikään ostanut Elon Musk tviittasi tiedon järjestettyään ensin Twitterin käyttäjille äänestyksen asiasta.

Enemmistö, 51,8 prosenttia äänestäjistä, kannatti Trumpin paluun sallimista. Ääniä annettiin yli 15 miljoonaa.

Musk sanoo päivityksessään, että kansan ääni on Jumalan ääni.

Trumpin tili palautui näkyviin Twitteriin pian Muskin tviitin jälkeen. Trump tosin sanoi haastattelussa kyselyn ollessa vielä kesken, että hän pysyttelee omalla Truth Social -alustallaan eikä näe syytä palata Twitteriin.

Trump poistettiin Twitteristä viime vuoden Capitol-mellakoiden jälkeen. (Lähde: AFP)

Kritisoitu Qatarin MM-turnaus alkaa isäntämaan ja Ecuadorin kohtaamisella

Jalkapallon miesten MM-lopputurnaus alkaa tänään Qatarissa isäntämaan ja Ecuadorin välisellä A-lohkon ottelulla. Ottelu alkaa al-Khorissa Suomen aikaa kello 18. Ilman karsintoja kisoihin päässyt Qatar pelaa ensimmäistä kertaa miesten MM-lopputurnauksessa. Ecuadorille lopputurnauspaikka on kautta aikain neljäs.

Turnausta on kritisoitu muun muassa Qatarin heikon ihmisoikeustilanteen, MM-projekteissa työskentelevien siirtotyöläisten surkeiden olojen, valtavien kisakustannusten ja lopputurnauksen ajankohdan takia. Lisäksi turnauksen myöntämiseen Qatarille on liitetty vahvoja lahjusväitteitä.

Calgary Flames pesi Florida Panthersin 5-4 - Floridan Luostarinen laukoi tasoitusmaalin kolmannessa erässä

Jääkiekon NHL:ssä Calgary Flames otti 5–4 voiton Florida Panthersista voittolaukausten jälkeen. Kotikaukalossaan pelanneen Floridan riveissä pelaava Eetu Luostarinen laukoi 3–3-tasoitusmaalin kolmannen erän toisella minuutilla, ja Anton Lundell onnistui omalla voittolaukausvuorollaan.

Toisaalla Toronto Maple Leafsin ja Buffalo Sabresin ottelu päätyi lukemiin 5–2 kotikaukalossaan pelanneen Toronton hyväksi. Buffalon maalivahti Ukko-Pekka Luukkonen torjui Toronton 23 maalilaukauksesta 18.