Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjältä varoitus: Zaporizhzhia vaarassa joutua ydinonnettomuuteen – "Olemme neuvotelleet koko yön"

Venäläisen valtionyhtiö Rosatomin pääjohtaja Alexei Likhachev varoitti maanantaina ydinonnettomuuden mahdollisuudesta Zaporizhzhian ydinvoimalassa, kertoo uutistoimisto Reuters. Kaakkois-Ukrainassa sijaitseva Zaporizhzhian ydinvoimala on Euroopan suurin, ja Venäjän joukot valtasivat sen heti sodan alussa maaliskuussa.

Viikonloppuna kerrottiin useista voimakkaista räjähdyksistä Zaporizhzhian ydinvoimala-alueella ja ne herättivät huolta mahdollisesta ydinonnettomuudesta. Ukraina ja Venäjä ovat syytelleet iskuista toisiaan.

Voimakkaat räjähdykset järisyttivät Zaporizhzhjan ydinvoimala-aluetta

Kansainvälisen atomienergiajärjestö IAEA:n johtaja Rafael Grossi kommentoi CNN:n mukaan, että pommitukset ydinvoimalaan ovat tulella leikkimistä ja että ne on lopetettava välittömästi.

– Laitos on vaarassa joutua ydinonnettomuuteen. Olemme neuvotelleet IAEA:n kanssa koko yön, Interfax kertoo Rosatomin Likhachevin sanoneen.

Rosatom on hallinnut Zaporizhzhian ydinvoimalaa siitä lähtien, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin määräsi lokakuussa Venäjän ottamaan laitoksen virallisesti haltuunsa. IAEA on vaatinut turvavyöhykkeen luomista laitoksen ympärille.

Laitokselta saatujen tietojen mukaan viikonlopun räjähdykset ovat aiheuttaneet vaurioita joihinkin alueen rakennuksiin, järjestelmiin ja laitteisiin, mutta toistaiseksi mikään niistä ei vaikuta kriittiseltä ydinvoimalan turvallisuuden kannalta.