Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

OAJ on kannellut Helsingin palkanmaksusotkusta oikeuskanslerille – sanoo kaupungin rikkoneen velvoitteitaan toistuvasti ja vakavasti

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ on pyytänyt oikeuskansleria tutkimaan, ovatko Helsingin kaupungin palkanmaksusta päättäneet toimineet lainvastaisesti hankkiessaan ja ottaessaan käyttöön Sarastia-palkanmaksujärjestelmän.

Kaupungin työntekijöiden palkoissa on tänä vuonna ollut poikkeuksellisen paljon virheitä ja viivästyksiä, minkä syyksi kaupunki on kertonut Sarastian käyttöönoton.

OAJ:n tiedotteessa huomautetaan, ettei järjestelmä ollut käyttöön otettaessa valmis eikä vastannut kunnallisen palkanmaksujärjestelmän laatuvaatimuksia. Järjestö ei myöskään ole tyytyväinen siihen, miten ongelmia on korjattu ja henkilöstölle tiedotettu.

Viime keväänä käyttöön otetun palkanmaksujärjestelmän ongelmat jatkuvat edelleen, ja niihin ovat puuttuneet muutkin ammattijärjestöt.

– Tilanne on aiheuttanut sadoille Helsingin kaupungin palveluksessa työskenteleville kohtuuttomia taloudellisia vaikeuksia ja lisäkustannuksia, OAJ sanoo tiedotteessaan.

Puuttuvien, vajaiden ja muuten väärin laskettujen palkkojen lisäksi kaupunki ei OAJ:n mukaan ole ilmoittanut palkkatietoja tulorekisteriin ajallaan. Virheet tuloissa voivat vaikuttaa esimerkiksi perhe-etuuksiin ja sairauspäivärahoihin sekä verotukseen.

Myös poliisilla esiselvitys meneillään

OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto perustelee kantelua sillä, että kaupunki on toiminnallaan rikkonut toistuvasti ja vakavasti velvoitteitaan ja siten viranhaltijoiden ja työntekijöiden perusoikeuksien toteutumista.

– Helsingin kaupungin viranhaltijat vastaavat virkatoimiensa lainmukaisuudesta. Myös kaupungin luottamushenkilöt hoitavat tehtäväänsä virkavastuulla. Onkin aiheellista selvittää, ovatko asiassa vastuulliset toimineet lainvastaisesti ja laiminlyöneet viranhaltijoiden ja työntekijöiden perusoikeuksien toteutumisen, Murto sanoo tiedotteessa.

Helsingin poliisi tiedotti elokuussa aloittaneensa esiselvityksen kaupungin palkanmaksuhäiriöistä. Poliisille on tehty useita eri rikosilmoituksia kaupungin toiminnasta.

Helsingin poliisilaitos tekee tapahtumista esiselvityksen arvioidakseen, onko asiassa syytä epäillä rikosta.

Poliisin mukaan rikosilmoituksissa on nimetty joitain yksittäisiä kaupungin viranhaltijoita.