Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruotsin keskuspankki nosti ohjauskorkonsa 2,5 prosenttiin – johtaja varoittaa uusista koronnostoista

Ruotsin keskuspankki Riksbank on päättänyt nostaa ohjauskorkoaan korkeammalle kuin se on ollut 14 vuoteen. Keskuspankki ilmoitti tänään nostavansa ohjauskorkoaan 0,75 prosenttiyksikköä niin, että se nousee 2,5 prosenttiin. Muutos astuu voimaan marraskuun lopussa. Maan keskuspankki pyrkii ohjauskoron nostolla hillitsemään korkealle kohonnutta inflaatiota. Inflaatio oli lokakuun lopussa noussut 9,3 prosenttia vuoden takaisesta.

Riksbankin pääjohtaja Stefan Ingves kertoi tiedotustilaisuudessa, että keskuspankki harkitsee vielä uusia ohjauskorkojen nostoja vuoden 2023 alussa.

Ohjauskorko voi nousta ensi vuonna kolmen prosentin tuntumaan. Edellisen kerran Ruotsin keskuspankki nosti ohjauskorkoaan syyskuussa.

"Minusta se on liikaa"

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on johtanut siihen, että inflaatio on Euroopassa kiihtynyt kovemmaksi kuin se on ollut vuosikymmeniin. Inflaatiota hillitäkseen monet maailman keskuspankit ovat nostaneet ohjauskorkojaan korkeammalle kuin mitä ne ovat olleet vuosikausiin. Inflaatiota on kiihdyttänyt varsinkin aiempaa kalliimpi energia.

Ohjauskorkojen noston kääntöpuolena on se, että ne voivat lisätä riskiä talouden taantumaan.

Uutistoimisto TT:n haastattelema pääekonomisti Annika Winsth Ruotsin Nordeasta arvioi, että maan ohjauskoron nosto oli hieman odotettua aggressiivisempi.

– Minusta se on liikaa, ruotsalainen talous taittuu nyt, Winsth sanoo.