Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Taiteilijoiden työnseisaus vaatii Kiasmaa ottamaan ihmisoikeudet tosissaan

Nykytaidemuseo Kiasmassa alkoi torstaina taiteilijoiden työnseisaus, jonka tavoitteena on saada aikaiseksi kestävämmät eettiset periaatteet valtiorahoitteisen museon toiminnalle.

Kampanjassa mukana olevat taiteilijat kieltäytyvät työskentelemästä Kiasman kanssa kunnes Zabludowicz Art Trustin edustaja luopuu hallituspaikasta Kiasma Tukisäätiössä.

Vaatimusten perustana on liikemies Chaim "Poju" Zabludowiczin rahoittamien organisaatioiden Palestiinan miehitykseen ja palestiinalaisiin kohdistuvaan sortoon kytkeytynyt liiketoiminta.

– Taiteilijoiden vaatimus ja sen perusteet on esitelty Kiasman johdolle sekä Kiasman tukisäätiön edustajille tuloksetta marraskuun alussa, kuvataiteilija Eero Yli-Vakkuri sanoo kampanjan tiedotteessa.

Kiasma on tehnyt yhteistyötä Zabludowicz Art Trustin kanssa vuodesta 2009 asti.

Kansainvälinen taideyhteisö on noussut yhä voimakkaammin vastustamaan palestiinalaisiin kohdistuvaa sortoa ja sen normalisointia eri kulttuurilaitoksissa. Zabludowicz Art Trustiin on kohdistunut kansainvälinen boikotti jo vuodesta 2014.

Ei taidepesulle

Työnseisauksella taiteilijat haluavat saada Kiasman takaamaan, ettei museo vastaanota taloudellista tai muuta tukea toimijoilta, jotka kytkeytyvät asekauppaan tai muuhun epäselvään toimintaan konfliktialueilla. Seisaukseen osallistuvat taiteilijat vaativat myös, ettei museo osallistu ihmishenkiä vaarantavan poliittisen toiminnan taidepesuun vaan toimii jatkossa kestävästi yksityisen rahoituksen suhteen.

Kampanjan tiedotteen mukaan taidepesu kytkeytyy pehmeään vaikuttamiseen eli yritykseen muuttaa vaivihkaa yhteiskunnallisia arvoja, mielikuvia tai esimerkiksi sanojen merkityksiä. Taidepesu kuvaa myös tilannetta, jossa varallisuutensa arveluttavista lähteistä ansainnut liike-elämän vaikuttaja tai yritys pyrkii puhdistamaan mainettaan esimerkiksi lahjoittamalla taideteoksia julkisten museoiden kokoelmiin.

Kansallisgalleria ja Kiasma puolestaan kertovat tiedotteessaan, että Kansallisgallerialla ei ole päätösvaltaa Kiasma Tukisäätiön hallituksen kokoonpanoon.

– Suomen valtion hallinnoimana toimijana Kansallisgalleria ja sen museot eivät voi osallistua yksityisiin kansalaisiin kohdistuviin boikotteihin. Me osallistumme niihin boikotteihin ja sulkuihin, joihin Suomen valtio on sitoutunut ja meitä ohjaa, Kansallisgalleria sanoo.

Tiedotteessa todetaan niin ikään, että Kansallisgalleria ja Kiasma ovat halukkaita jatkamaan yhteistyötä taiteilijoiden kanssa työnseisauksen jälkeen.