Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Länsimetron toinen osuus avataan – viisi uutta asemaa käyttöön

Länsimetron toinen osuus aloitti liikennöinnin tänään

Liikennöinti pääkaupunkiseudun länsimetron toisella osuudella alkoi tänään. Metron uusi osuus kulkee Espoossa Matinkylästä Kivenlahteen.

Avautunut osuus on seitsemän kilometrin pituinen ja sisältää viisi uutta asemaa. Uudet asemat sijaitsevat Finnoossa, Kaitaalla, Soukassa, Espoonlahdessa ja Kivenlahdessa.

Ensimmäiset junat lähtivät Kivenlahden asemalta hieman ennen kello viittä aamulla.

Länsimetron ensimmäinen osuus avautui matkustajakäyttöön vuonna 2017, kun metroliikenne Ruoholahdesta Matinkylään alkoi.

G7-maat ilmoittivat virallisesti venäläisen öljyn hintakatosta

G7-maat ja Australia ovat virallisesti sopineet EU:n linjan mukaisesta 60 dollarin hintakatosta venäläiselle öljybarrelille. Poliittisella tasolla päätös oli tehty jo aiemmin, mutta G7 ilmoitti virallisesta päätöksestä sen jälkeen kun EU-maat olivat päässeet asiassa sopuun.

Lausunnon mukaan hintakatto astuu voimaan joko maanantaina tai hyvin pian sen jälkeen. Maanantaina on tulossa voimaan EU-maiden tuontikielto venäläiselle raakaöljylle. Tuontikielto koskee meritse EU:hun tuotavaa öljyä.

G7-maihin kuuluvat Yhdysvallat, Britannia, Italia, Japani, Kanada, Ranska ja Saksa. (Lähde: AFP)

Yhdysvaltalaissenaattorit varoittavat Kiinaa – mielenosoittajiin kohdistuva väkivalta vahingoittaisi maiden suhteita

Yhdysvalloissa kymmenet senaattorit ovat varoittaneet Kiinaa olemaan puuttumatta maassa meneillään oleviin mielenosoituksiin voimakeinoin. Perjantaina julkistetun kirjeen on allekirjoittanut 42 senaatin sadasta jäsenestä.

Kirjeessä mainitaan vuoden 1989 Taivaallisen rauhan aukion mielenosoitukset, joita Kiinan kommunistinen puolue tukahdutti väkivaltaisesti. Senaattorit sanovat varoittavansa puoluetta, jotta se ei jälleen ryhtyisi väkivaltaan rauhanomaisia ja lisää vapautta vaativia mielenosoittajia vastaan.

Kirjeessä huomautetaan, että väkivaltaisuus aiheuttaisi mittavaa vahinkoa Yhdysvaltojen ja Kiinan suhteelle. (Lähde: AFP)

Ecuador pyrkii suojaamaan Galapagossaarten ainutlaatuisia lintuja influenssalta

Etelä-Amerikassa Ecuadorissa on kehitetty suunnitelma Galapagossaarten ainutlaatuisten villilintulajien suojelemiseksi H5N1-virukselta, joka on riehunut myös Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.

Lintuinfluenssavirus on saapunut Etelä-Amerikkaan muuttolintujen mukana. Pääasiallisesti virus on vaikuttanut Perussa, missä tuhannet merilinnut ovat kuolleet, sekä Ecuadorissa, joka määräsi 180 000 maatiloilla olevaa lintua lopetettavaksi.

Galapagoksen kansallispuiston johtajan mukaan pysyväisseurantaa on järjestetty alueilla, joilla merilintuja on eniten.

Keskiviikkona Ecuador julisti 90 päivän mittaisen eläinten terveyteen liittyvän hätätilan, kun virusta havaittiin joillain maatiloilla. (Lähde: AFP)

Yhdelle syyte rap-artisti Takeoffin murhasta - poliisin mukaan muusikko oli viaton sivustakatsoja

Yhdysvalloissa Texasissa Houstonin poliisi on kertonut pidättäneensä 33-vuotiaan miehen, jota syytetään rap-artisti Takeoffin murhasta. Takeoffia, oikealta nimeltään Kirshnik Khari Ballia, ammuttiin kuolettavasti marraskuun alussa keilahallin ulkopuolella Houstonissa. Samassa tilanteessa ammuttiin myös kahta muuta ihmistä.

Takeoff kuului hip hop -trio Migosiin.

Päivää aiemmin 22-vuotias mies oli pidätetty saman tapauksen vuoksi epäiltynä laittomasta aseen hallussapidosta.

Houstonin poliisin mukaan ampuminen sai alkunsa yksityisjuhlassa syntyneestä kiistasta. Poliisi sanoo Takeoffin olleen viaton sivustakatsoja. (Lähde: AFP)

Pudotuspelit alkavat jalkapallon MM-kilpailuissa

Jalkapallon miesten MM-kilpailujen pudotuspelit alkavat tänään, jolloin ohjelmassa ovat neljännesvälierien ottelut Hollanti–Yhdysvallat ja Argentiina–Australia.

Kolmesti MM-hopealle yltänyt Hollanti voitti A-lohkon ja on suosikki Yhdysvaltoja vastaan kello 17 alkavassa ottelussa. Hollanti on voittanut kaksi ottelua kolmesta ja pelannut yhden tasan. Yhdysvallat varmisti pudotuspelipaikan päätöskierroksen 1–0-voitolla Iranista.

Argentiina on voittanut kaksi maailmanmestaruutta, mutta nykyjoukkueen supertähti Lionel Messi ei yhtään. Hän jahtaa puuttuvaa kruunua komealle uralleen viidensissä MM-kilpailuissaan. Argentiina voitti C-lohkon, mutta D-lohkon kakkonen Australia voitti sekin kaksi kolmesta lohko-ottelustaan.

Argentiina on suosikki kello 21 alkavassa ottelussa.

Nashville Predators voitti New York Islandersin 4–1 – Lankinen torjui NHL-uransa ennätyssaldon

Jääkiekon NHL:ssä Nashville Predators voitti New York Islandersin vierasottelussa 4–1.

Ottelun loppulukemat sinetöi Nashvillen Mikael Granlund ottelun viimeisellä minuutilla. Suomalaishyökkääjä teki osumansa tyhjään maaliin.

Yksi ottelun tähdistä oli Nashvillen maalivahti Kevin Lankinen, joka torjui 48 kertaa. Nhl.comin mukaan Lankinen teki NHL-uransa kovimman yhden ottelun torjuntasaldon.