Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pilvinen sää jatkuu ensi viikkoon, lunta luvassa laajalti – "Yleiskuva on hyvin harmaa"

Suomessa vallitsevalle pitkälle pilviselle jaksolle ei näy lähipäivinä loppua. Viikonlopun ja alkuviikon aikana luvassa on pilvien ja muutaman pakkasasteen lisäksi lisää lumisateita.

– Yleiskuva on hyvin harmaa, toteaa Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Pinja Rauhamäki STT:lle.

Lumisateesta johtuva huonon ajokelin varoitus on voimassa Kainuussa puolilleöin asti.

Kolmen aikoihin iltapäivällä Rauhamäki arvioi lumisateen jääneen toistaiseksi vähän odotettua heikommaksi.

– Se saattaa toki tuossa illan aikana vielä intensifioitua.

Huomenna lunta on luvassa erityisesti itärajan tuntumaan. Yön ja aamun aikana lumisateesta johtuva huonon ajokelin varoitus on voimassa Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaan itäosan kunnissa.

Myöhemmin päivällä huonosta ajokelistä varoitetaan lumisateen ja jäätävän tihkusateen vuoksi Pohjois- ja Etelä-Karjalassa, Etelä-Savossa ja Kymenlaaksossa iltapäivästä aamuyöhön.

Pakkanen saattaa kiristyä, jos pilvisyys rakoilee

Lämpötila näyttää pysyvän huomenna pitkälti tämän päivän tasolla: pohjoisimmassa Lapissa ja Itä-Suomessa ollaan kylmimmillään kymmenen pakkasasteen tienoilla, muualla noin 1–6 astetta pakkasen puolella.

– Toki sitten, jos pilvisyys pääsee rakoilemaan, se laskee lukemia, Rauhamäki sanoo.

Viikonlopun kaltaisia lämpötiloja on odotettavissa myös maanantaille ja tiistaille. Pohjoisimmassa Lapissa saatetaan itsenäisyyspäivänä mahdollisesti yltää 15 pakkasasteeseen.

Ilmatieteen laitoksen energiasääennuste näyttää lähipäiville huonoa energiasäätä, sillä tuuli on heikkoa ja sää jonkin verran tavanomaista kylmempää.

Lunta luvassa etenkin itään ja pohjoiseen

Tulevina päivinä lumisadetta on tulossa vähän laajemmin ja useammin kuin tähän asti, Rauhamäki kertoo.

Maanantaina lumisadetta on odotettavissa sunnuntain tapaan itään sekä lisäksi maan pohjoisosiin. Oulun ja Kemin tienoilla lunta voi kertyä enimmillään kymmenisen senttiä.

Tiistaina eli itsenäisyyspäivänä lunta on luvassa laajalti, kun Suomen päälle näyttää saapuvan kaksi lumisadealuetta: toinen maan etelä- ja itäosiin, toinen pohjoiseen.

Keskiviikkoa kohden ennuste käy epävarmemmaksi, mutta näillä näkymin lumisateet näyttäisivät jatkuvan silloinkin, Rauhamäki sanoo.

Lumisateiden myötä alkuviikolla on syytä varautua myös huonoon ajokeliin. Ajokelivaroituksia on näillä näkymin luvassa keskiviikkoon asti joka päivä johonkin päin maata.