Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU:n ja Länsi-Balkanin johtajat allekirjoittivat huippukokouksen aluksi sopimuksen roaming-maksujen alentamisesta

Euroopan unionin ja Länsi-Balkanin maiden johtajat ovat kokoontuneet tänään Albanian pääkaupunkiin Tiranaan. Kokouksessa on määrä käsitellä muun muassa taloudellisen ja energiayhteistyön sekä vihreän ja digitaalisen siirtymän edistämistä, turvallisuuskysymyksiä ja muuttoliikettä.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan on tärkeää, että EU:n ja Länsi-Balkanin maiden johtajilla on mahdollisuus keskustella yhteisistä tärkeistä asioista, kuten Euroopan turvallisuudesta.

– Tässä kokouksessa on tarkoitus myös sopia hyvin konkreettisista asioista, jotka vaikuttavat tavallisten ihmisten elämään Länsi-Balkanin maissa, esimerkiksi roaming-maksujen alentamisen osalta, Marin sanoi medialle kokoukseen saapuessaan.

Marin sanoi myös pitävänsä hyvin tärkeänä, että Länsi-Balkanin maiden ja Euroopan yhdentymisessä on otettu askeleita eteenpäin.

– Vihdoinkin myös Euroopan laajentumisessa päästään eteenpäin, Marin sanoi.

EU:n ja Länsi-Balkanin teleoperaattorit allekirjoittivat kokouksen aluksi sopimuksen roaming-maksujen alentamisesta. Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Charles Michelin mukaan alueiden väliset roaming-maksut alenevat ensi vuoden lokakuusta alkaen.

Yhdentyminen kohti EU:ta edennyt hitaasti

Länsi-Balkanin alue on ollut Venäjän aktiivisten vaikutusyritysten kohteena. Samaan aikaan alueen maista on ilmaistu turhautuneisuutta siihen, että yhdentyminen kohti unionin jäsenyyttä on edennyt hitaasti.

Tämän päivän huippukokous ei käsittele unionin laajentumispolitiikkaa, mutta sen odotetaan nousevan esiin keskusteluissa.

Hakijamaiden velvoitteisiin kuuluu muun muassa liittyminen EU:n yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan linjauksiin. Albania, Montenegro, Pohjois-Makedonia ja Kosovo ovat liittyneet Venäjän hyökkäyssodan johdosta asetettuihin EU:n pakotteisiin, mutta Serbia sen sijaan ei ole.

Tällä hetkellä Länsi-Balkanin alueella on energia- ja ruokakriisi. Samaan aikaan Länsi-Balkanin kautta kulkevien siirtolaisten määrät ovat olleet tänä vuonna kovassa kasvussa.

Kokouksessa on tarkoitus aiempien huippukokousten tapaan hyväksyä EU:n julkilausuma, johon Länsi-Balkanin maat yhtyvät. Pääministeri Marinin odotetaan saapuvan illaksi Suomeen itsenäisyyspäivän Linnan juhliin.