Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän mielenosoitukset Helsingissä ovat sujuneet rauhallisesti, poliisi ei ottanut ketään kiinni – poliisi esti äärioikeistoa vastustavalta Helsinki ilman natseja -mielenosoitukselta Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n lipun käytön

Helsingin keskustassa järjestetyt itsenäisyyspäivän mielenosoitukset ovat sujuneet rauhallisesti. Poliisi kertoi STT:lle iltakahdeksan jälkeen, että ei ottanut illan aikana kiinni yhtäkään henkilöä. Mielenosoituksiin oli odotettu yhteensä tuhansia ihmisiä.

Keskustassa liikkui illalla kaksi äärioikeistotaustaista kulkuetta sekä äärioikeistoa vastustava Suomi ilman natseja -kulkue. Tunnelmat olivat hyvin rauhalliset kaikissa kulkueissa poliisin ja STT:n paikalla olleiden toimittajien mukaan.

Tänään on järjestetty myös opiskelijoiden soihtukulkue, joka on järjestetty vuodesta 1951 lähtien.

Suomi herää -mielenosoituksessa noin 250 ihmistä

Äärioikeistotaustainen Suomi herää -kulkue lähti liikkeelle Helsingin keskustassa noin neljältä iltapäivällä. Mielenosoituksen järjestää avoimen rasistinen ja fasistinen sinimusta liike.

Paikalla oli noin 250 mielenosoittajaa. Mukana oli esimerkiksi äärioikeistojärjestö Soldiers of Odinin logoilla varustautuneita ihmisiä.

Kulkueessa oli mukana myös muutamia ihmisiä, joiden asusteissa oli natsisymboleja. Esimerkiksi yhdellä naisella oli sukat, joissa oli hakaristit. Toisella osallistujalla näkyi kansallissosialismiin yhdistetty musta aurinko -tunnus. Joukossa näkyi myös kelttiläinen risti, joka on yhdistetty äärioikeistoon.

Useat henkilöt olivat peittäneet kasvonsa ja pukeutuneet mustiin.

Poliisit joutuivat pitämään vastamielenosoittajia loitolla äärioikeiston kulkueesta noin puoli viiden aikoihin. Tilanteessa ei otettu kuitenkaan poliisin mukaan ketään kiinni.

Suomi herää -kulkue liikkui eduskuntatalon eteen, jossa mielenosoitus jatkui useilla puheilla. Mielenosoittajat lähtivät eduskuntatalolta noin kuuden aikaan illalla.

Hieman ennen kello seitsemää illalla Töölöntorilta lähti liikkeelle 612-soihtukulkue, johon osallistui noin 400 ihmistä.

Kulkue liikkui Runeberginkadun sijasta Mannerheimintiellä, koska Helsinki ilman natseja -mielenosoitus oli jäänyt joksikin aikaa paikalleen Runeberginkadulla. Soihtukulkue saapui Hietaniemen hautausmaalle rauhallisesti.

Soihtukulkueen yhteydessä havaittiin esimerkiksi entinen Oulun kaupunginvaltuutettu Junes Lokka, joka on aikaisemmin tuomittu kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Kulkueen lopussa muutama osanottaja sytytti Venäjän lipun palamaan Hietaniemen hautausmaan porteilla.

Äärioikeistoa vastustavassa mielenosoituksessa mukana 1 500 ihmistä

Äärioikeistoa vastustava Helsinki ilman natseja -mielenosoitus lähti liikkeelle Helsingin keskustassa noin puoli kuuden maissa alkuillasta. Mielenosoituksen lähtö myöhästyi vajaan tunnin, koska poliisi halusi antaa ylioppilaiden soihtukulkueelle aikaa liikkua ohi. Soihtukulkue oli myöhästynyt aikataulustaan.

Paikalla on poliisin mukaan noin 1 500 ihmistä. Mielenosoittajilta oli järjestäjän mukaan kielletty soundiauton käyttäminen.

Kulkue liikkui eduskuntatalon ohi samaan aikaan, kun äärioikeistotaustainen Suomi herää -kulkue piti puheita eduskuntatalon portailla. Läpikulku sujui rauhallisesti.

Helsinki ilman natseja -mielenosoituksen lähtöpuheen piti eduskuntavaaliehdokas Gashaw Bibani (vas.). Puheessaan hän kritisoi Suomen Nato-päätöstä. Bibani kertoi kritisoivansa päätöksessä sitä, että Suomi liittoutui samalla maiden kanssa, joiden ihmisoikeustilanne on hänen mukaansa kyseenalainen.

Poliisi esti Kurdistanin työväenpuolueen lipun käyttämisen Helsinki ilman natseja -mielenosoituksessa

Bibani kertoi alkuillasta STT:lle, että poliisi olisi kieltänyt mielenosoittajia käyttämästä Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n lippua. Sosiaalisessa mediassa on ladattuna myös video, jossa näytetään poliiseja puhumassa lipun käytöstä.

Kurditaustainen Bibani kritisoi voimakkaasti poliisin päätöstä STT:n toimittajalle. Poliisi vahvisti alkuillasta STT:lle, että PKK:n lippua ei sallittu kulkueessa.

Poliisi kertoi STT:lle, että mielenosoittajien kanssa oli neuvoteltu PKK:n lipun käytöstä. Lipun käyttö olisi voinut provosoida poliisin mukaan tiettyjä ihmisryhmiä, minkä takia sitä ei sallittu kulkueessa.

Suomi ja Euroopan unioni luokittelevat PKK:n terroristijärjestöksi.