Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Syyttäjät vaativat Markku Ritaluomalle yli viiden vuoden vankeutta Sunny Car Center -vyyhdissä – asianajajan mukaan Ritaluoma tulee Suomeen vastaamaan syytteisiin

Syyttäjät vaativat autokauppakeskus Sunny Car Centeriä suunnitelleelle Markku Ritaluomalle vähintään viiden ja puolen vuoden vankeutta useista talousrikoksista. Syytteet tulivat julkisiksi perjantaina asian valmisteluistunnossa Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa Hämeenlinnassa.

Ritaluomaa syytetään törkeästä velallisen epärehellisyydestä, törkeästä kirjanpitorikoksesta ja kahdesta törkeästä petoksesta. Lisäksi häntä syytetään törkeistä veropetoksista henkilökohtaisten veroilmoitustensa vuoksi.

Ulkomailla oleskellut Ritaluoma aikoo asianajajansa Riitta Leppiniemen mukaan tulla Kanta-Hämeen käräjäoikeuteen kuultavaksi, kun asiassa alkaa pääkäsittely ensi keväänä.

– Ritaluoma on ilmoittanut tulevansa paikan päälle. Häntä kuullaan normaalisti Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa, Leppiniemi sanoi oikeudessa.

Myös oikeuden puheenjohtaja Timo Lehtonen sanoi, että syytteiden vakavuuden vuoksi Ritaluoman olisi perusteltua saapua itse paikalle pääkäsittelyyn. Aiemmissa riitaoikeudenkäynneissä Ritaluomaa kuultiin videoyhteydellä.

Ritaluoma ei ollut paikalla edes etäyhteydellä perjantain valmisteluistunnossa. Hän on ennakkovastauksessaan kiistänyt syytteet.

Useita oikeudenkäyntejä, ensimmäinen rikosjuttu

Sunny Car Centeriin liittyviä oikeudenkäyntejä on istuttu eri tuomioistuimissa siitä lähtien, kun hanke kaatui 2010-luvun puolessavälissä. Perjantaina käynnistynyt oikeusjuttu on kuitenkin ensimmäinen, jossa Ritaluoma on syytettynä kokonaisuuteen liittyvistä rikoksista.

Esitutkinta ja syyteharkinta ovat yhteensä kestäneet vuosia. Valmisteluistunnossa kävi ilmi, että yksi todistajista, jota kokonaisuudessa oli määrä kuulla, on kuollut.

Aluesyyttäjä Veera Lamberg kertoo STT:lle, että rikosprosessin kestoa selittää osin aikanaan tehty päätös, että riitaoikeudenkäynnit käsitellään ennen kuin rikoskokonaisuutta aletaan käydä läpi.

Rikossyytteet sivuavat samoja asioita, joita on käsitelty aiemmissa riitaoikeudenkäynneissä. Rikosjutussa on kaikkiaan kolme kokonaisuutta. Valmisteluistunnon perusteella oikeus varaa kokonaisuudelle yhdeksän päivää, ja pääkäsittely alkaa aikaisintaan maaliskuussa 2023.

Syytteet: Miljoonasiirtoja ja ylisuurta palkkaa

Törkeässä velallisen epärehellisyydessä on haastehakemuksen mukaan kyse hankeyhtiö Sunny Car Center Hämeenlinna Oy:n rahoista, joita siirrettiin syyttäjän mukaan yli 6,7 miljoonan euron edestä yhtiön ja sen velkojien ulottumattomiin. Syytteiden mukaan teot ajoittuivat vuosiin 2011–2014, jolloin hankeyhtiö toimi.

Yli kuusi miljoonaa euroa potista oli kirjanpidon mukaan investointikuluja, mutta syyttäjän mukaan yhtiö ei saanut mitään varoja vastikkeeksi.

Kuten aiemmassa riitajutussa, myös rikosoikeudenkäynnissä Ritaluoma sanoo tulleensa huijatuksi rahoitusta hakiessaan. Hänen vastauksensa mukaan maksuille oli perusteltu syy.

– Myöhemmin on selvinnyt, että Ritaluomaa on asiassa petetty niiden sijoittajaehdokkaiden toimesta, joille syytteessä tarkoitettuja suorituksia on tehty. Maksujen tekohetkellä ei Ritaluomalla ole ollut mitään sellaista tietoa, jonka perusteella maksuista olisi tullut pidättäytyä, hänen oikeudelle antamassaan ennakkovastauksessa todetaan.

Summasta yli 207 000 euroa oli puolestaan Ritaluoman palkkaa, joka oli syyttäjän mukaan liian suurta yhtiön taloudelliseen tilaan nähden. Lisäksi noin 157 000 euroa summasta oli syyttäjän mukaan ylisuuria aitiovuokramaksuja, joita yhtiö maksoi Ritaluoman äidille. Syyttäjän mukaan Ritaluoma myös matkusteli tuhlailevasti yhtiön varoilla, vaikka sen taloustilanne oli heikko.

Törkeässä kirjanpitorikossyytteessä on kyse yhtiön kirjanpitoon tehdyistä merkinnöistä, jotka antoivat syyttäjän mukaan väärän kuvan yhtiön tilasta.

Kaikki kokonaisuudessa käsitellyt rahasummat ovat tulleet esille jo aiemmissa riitaoikeudenkäynneissä. Aluesyyttäjä Lambergin mukaan rikossyytteissä näkökulma on kuitenkin erilainen kuin riitajutuissa.

– Riita-asiat koskivat osakeyhtiölain mukaista toimitusjohtajan vastuuta, missä vastuu perustuu huolimattomuudelle. Rikosoikeudessa säännökset, joista Ritaluomaa syytetään, perustuvat rikosoikeudelliselle tahallisuudelle. Eli meidän täytyy näyttää, että hän on vähintään varsin todennäköisesti ymmärtänyt, että varat menevät yhtiön ulkopuolelle eikä niitä voida myöhemmin käyttää velkojen maksuun, sanoo Lamberg.

Sähkösopimuksista petossyytteet

Petossyytteet koskevat puolestaan Ritaluoman tekemiä sähkösopimuksia hankeyhtiölle. Syytteiden mukaan kaksi sähköyhtiötä uskoi maksavansa ennakkoon hankkeen sähkösuunnittelukuluja, mutta todellisuudessa yhtiö käytti rahat muun muassa urheiluseurojen tukemiseen ja muihin kuluihinsa. Syytteiden mukaan Ritaluoma salasi sähköyhtiöiltä sen, missä taloudellisessa tilassa hankeyhtiö oli.

Hankeyhtiön pääosakkaita olivat Ritaluoma ja hänen pääosin omistamansa yhtiö Sunny-Trading, mutta osakkaina yhtiössä oli myös Hämeenlinnan kaupunki ja sen omistamia yhtiöitä.

Törkeistä veropetoksista Ritaluomaa syytetään veroilmoitustensa vuoksi. Syytteen mukaan Ritaluoma jätti osan tuloistaan ilmoittamatta verottajalle.

Suurta autokauppakeskusta suunniteltiin Hämeenlinnaan

Sunny Car Center oli Ritaluoman visioima autokauppakeskus, jota hänen johtamansa hankeyhtiö kaavaili Hämeenlinnaan. Yhtiö mainosti, että toteutuessaan keskus olisi Euroopan suurin autokaupan keskittymä.

Investoinnin arvo liikkui korkeimpien arvioiden mukaan reippaasti yli sadassa miljoonassa eurossa. Ajatuksena oli, että eri autoliikkeet voisivat vuokrata keskuksesta liiketiloja käyttöönsä. Hämeenlinna valikoitui paikaksi pääosin sijaintinsa vuoksi pääkaupunkiseudun ja Tampereen seutukunnan välissä.

Hankeyhtiö etsi 2010-luvun alkuvuosina keskukselle rahoitusta niin kotimaasta kuin maailmalta, mutta rahoittajia ei tahtonut löytyä. Vaikeuksistaan huolimatta yhtiö solmi Hämeenlinnan kaupungin kanssa usean miljoonan euron arvoisen tonttikaupan maa-alueesta, jolle keskus oli tarkoitus rakentaa.

Kaupunki ei koskaan saanut kauppasummaa, ja syksyllä 2014 Ritaluoma lähti Suomesta pian tonttikaupan kaatumisen jälkeen. Siitä saakka hän on tiettävästi oleillut Yhdysvalloissa.

Viimeinen niitti autokauppahankkeelle oli, kun verottaja haki hankeyhtiön konkurssiin vuonna 2015.

Ainoaksi konkreettiseksi merkiksi autokauppakeskuksesta Hämeenlinnan Kirstulaan jäi korkea Sunny Car Center -mainostolppa, joka näkyi Helsinki–Tampere-moottoritien kulkijoille. Sittemmin tolppakin on kaadettu, mutta perustukset lepäävät yhä vanhalla tonttimaalla.

Rahoitusneuvotteluiden luonne alkoi selvitä Chiluba-vuodon jälkeen

Konkurssia seuranneista riitaoikeudenkäynneistä valtaosa on jo lainvoimaisia.

Ritaluoman mukaan hän ja hankeyhtiö joutuivat useiden kansainvälisten petosten kohteiksi etsiessään rahoitusta. Ritaluoman etsimiä rahoittajia alettiin käsitellä julkisuudessa elokuussa 2014 sen jälkeen, kun Hämeenlinnan kaupunginhallituksen silloinen jäsen vuoti julkisuuteen tietoja hallituksen kokouksesta. Kokouksessa hanketta esittelemässä ollut Ritaluoma oli kertonut neuvotelleensa Mark Wilson -nimisen miehen kanssa, joka väitetysti edusti Sambian ex-presidentin leskeä Regina Chilubaa.

Ritaluoman arveltiin joutuneen niin sanotun nigerialaiskirjehuijauksen kohteeksi. Riitaoikeudenkäynneissä Ritaluoma kertoi myöhemmin, että erilaisia väitettyjä huijauksia olisi ollut yhteensä viisi. Hän sanoi siirtäneensä hankeyhtiön varoja kansainvälisille tahoille uskoen, että rahat menisivät muun muassa rahoitusjärjestelykuluihin. Yhtiö ei kuitenkaan saanut rahansiirtojen vastineeksi mitään.

Ritaluoma tuomittiin miljoonakorvauksiin

Ritaluoma on määrätty riitaoikeudenkäynnin pääkorvaushaarassa maksamaan konkurssipesälle noin 6,2 miljoonaa euroa vahingonkorvauksia, koska hänen katsottiin käsitelleen hankeyhtiön varoja törkeän huolimattomasti.

Toisaalta myös Ritaluoman oma rahankäyttö oli yhden riitahaaran aiheena. Hän oli kattanut yhtiön varoilla kuluja, jotka eivät oikeuden mukaan kuuluneet yhtiön maksettaviksi.

Lisäksi yhtiön katsottiin maksaneen ylisuurta palkkaa Ritaluomalle maksukykyynsä nähden. Ritaluoma määrättiin maksamaan yhtiölle takaisin satojatuhansia euroja korkoineen.

Hankeyhtiön hallituksessa istunut hämeenlinnalainen paikallispoliitikko Iisakki Kiemunki (sd.) määrättiin osallistumaan päähaarassa korvauksiin 150 000 euron osalta, koska oikeus katsoi hänen laiminlyöneen valvontavelvollisuutensa yhtiön toimivaa johtoa kohtaan. Hänet on tuomittu korvauksiin myös riitajutun toisessa haarassa. Kiemunki ei ole syytettynä rikoksista Sunny Car Center -kokonaisuudessa.