Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Patrian panssariajoneuvo valittiin Japanin maavoimien miehistönkuljetukseen – puolustusministeri Kaikkonen: "Merkittävä kauppa"

Japanin maavoimien uudeksi miehistönkuljetusajoneuvoksi on valittu suomalaisen Patrian panssaroitu pyöräajoneuvo AMVxp 8x8. Japanin puolustusministeriö ilmoitti valinnasta tänään, Patria kertoo tiedotteessa.

– Patrialle merkittävä kauppa Japaniin, kommentoi puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) Twitterissä.

Patrian mukaan seuraava vaihe ovat sopimusneuvottelut, jotka aloitetaan välittömästi. Ajoneuvot valmistetaan Japanissa lisenssillä.

Patrian AMVxp-ajoneuvot korvaavat Japanin maavoimien nykyisin käyttämät Type 96 -malliset panssaroidut miehistönkuljetusajoneuvot, jotka ovat japanilaisen Komatsun valmistamia.

Merkittävä valinta

Patrian markkina-aluejohtajan Janne Räkköläisen mukaan Japanin tekemä valinta on Patrialle kokonaisuutena erittäin merkittävä.

– Ihan jo taloudellisesti, mutta se toimii myös päänavauksena Japanin markkinoille Patrian muillekin tuotteille ja palveluille, Räkköläinen sanoo STT:lle.

Hänen mukaansa kyseessä on merkittävä osoitus luottamuksesta Patrian kykyyn toimia kriittisten järjestelmien toimittajana.

Patria lisensoi ajoneuvojen valmistuksen japanilaiselle teollisuudelle. Räkköläisen mukaan on yleistä, että kriittisten järjestelmien kohdalla valtiot haluavat huoltovarmuuden vuoksi osaamista omaan maahan.

– Monessa hankkeessa tämä on perusvaatimus asiakkaalta. Olemme toimineet tällä tavalla jo monessa ajoneuvohankkeessa.

Työtä Hämeenlinnaan

Patria ei kommentoi tarkemmin hankkeen taloudellista arvoa tai sitä, montako Patrian ajoneuvoa Japanin maavoimille on tarkoitus valmistaa.

Räkköläinen kertoo, että taloudellisia näkökulmia katsotaan tarkemmin sopimusneuvotteluissa Japanin kanssa.

– Sitä kautta nähdään tarkemmat yksityiskohdat, mukaan lukien valmistusaikataulut ja ajoneuvon määritykset.

Neuvotteluissa myös tarkentuu käsitys hankkeen henkilöstövaikutuksista Patrian Hämeenlinnan-yksikölle.

– Jo nyt voidaan sanoa, että ne tulevat olemaan positiivisia, Räkköläinen sanoo.