Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viime vuonna koronavirusrokotteen haittavaikutuksiin kuoli Suomessa kuusi ihmistä, koronatautiin lähes tuhat

Koronavirusrokotteen aiheuttamiin haittavaikutuksiin kuoli viime vuonna kuusi ihmistä, selviää Tilastokeskuksen julkaisemasta kuolemansyytilastosta.

Tilastokeskuksen mukaan nuorin rokotteen haittavaikutuksiin kuolleista oli 20–24-vuotiaiden ja vanhin 90–94-vuotiaiden ikäryhmää. Kuolleista viisi oli miehiä ja yksi nainen.

Lisäksi koronarokotteen haittavaikutus oli myötävaikuttavana syynä 15 ihmisen kuolemaan.

Tilastokeskuksen mukaan koronavirustautiin kuoli Suomessa vuonna 2021 yhteensä 952 ihmistä.

Lisäksi koronavirustauti vaikutti yli 200 ihmisen kuolemaan muuna kuin tilaston peruskuolemansyynä. Tällaisissa tapauksissa ihmiset olivat usein monisairaita, Tilastokeskus toteaa tiedotteessa.

Fimeassa todettujen kuolemien määrä samaa suuruusluokkaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tammikuussa kertomien lukujen perusteella Suomessa annettiin viime vuonna vajaat 10 miljoonaa koronarokoteannosta. Tähän mennessä Suomessa on annettu yli 13 miljoonaa rokoteannosta.

Rokoteannosten määrään suhteutettuna luvut ovat pieniä, sanoo haittavaikutusilmoitusten jaostopäällikkö Tiina Karonen Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta.

– Muihin rokotteisiin verrattuna täytyy muistaa, että koronarokotettujen määrät viime vuonna ovat ihan eri mittakaavassa kuin millään muulla rokotteella, Karonen sanoo.

Syyskuussa 2022 päättyneen THL:n seurantatutkimuksen mukaan koronarokotteen saaneiden kuolleisuus ei ole lisääntynyt rokottamisen jälkeen. Vähintään kaksi rokoteannosta saaneilla kuolleisuus oli selkeästi matalampi kuin rokottamattomalla västöllä.

Fimeaan tuli viime vuonna 147 haittavaikutusilmoitusta, joissa kerrottiin henkilön menehtyneen koronarokottamisen jälkeen.

Fimea on saanut kuolintodistuksen noin 40 prosentista näistä tapauksista. Kuolintodistusten mukaan alle viidessä tapauksessa todettiin koronavirusrokotteen aiheuttaneen kuoleman ja yhdeksässä sen arvioitiin olleen myötävaikuttavana tekijänä kuolemaan.

– Nämä ovat aika samaa suuruusluokkaa, mitä Tilastokeskus on kertonut, kertoo Karonen.

Rokotehaitat Suomessa vastaavat kansainvälisiä havaintoja

Karonen muistuttaa, että Fimean ilmoitusjärjestelmän tarkoituksena on signaalien havaitseminen.

– Se ei ole mikään kattava tilasto rokotehaitoista tai kuolemaan johtaneista haitoista, mutta se palvelee signaalijärjestelmänä sille, onko merkkejä jostain uudesta haittavaikutuksesta.

Rokotusten haittavaikutukset Suomessa vastaavat myös kansainvälisiä havaintoja.

– Hyvin samannäköistä maisemaa se on. Ei Suomessa ole tullut esiin jotain sellaista, mikä olisi poikkeuksellista verrattuna muihin maihin, Karonen kertoo.

Tämän vuoden lokakuun alkuun mennessä Fimeaan on tullut 180 sellaista koronarokotteiden haittavaikutusilmoitusta, joissa on ilmoitettu kuolemantapauksesta. Vuoden 2021 jälkeen ilmoituksia on siis tullut 33 lisää.

Karosen mukaan myös vuoden 2022 rokotuskuolemista pyritään tekemään koostetta ensi vuoden puolella.

– En usko, että meidän lukumme muuttuvat kauheasti seuraavan katselmuksen myötä.