Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Perussa valtaannoussut Boluarte väläytti ennenaikaisten presidentinvaalien mahdollisuutta

Perun uusi presidentti Dina Boluarte kertoi, että hän aikoo tänään muodostaa uuden hallituksen. Hän kertoi lisäksi toimittajille, että mikäli tilanne niin vaatii, hallitus konsultoi kongressia presidentinvaalien aikaistamisesta.

Perun pääkaupunki Liman kaduilla Perun tällä viikolla syrjäytetyn presidentin Pedro Castillon kannattajat ovat vaatineet tämän vapauttamista. Boluarte on kehottanut mielenosoittajia rauhoittumaan. Mielenosoittajat ovat vaatineet ennenaikaisia vaaleja ja sulkeneet katuja kivillä ja tukeilla sekä polttaneet renkaita.

Mielenosoittajien tiesulut ovat katkaisseet muun muassa Pan American -valtatien, joka yhdistää Perun ja sen eteläisen rajanaapurin Chilen.

Lukuisat mellakkapoliisit ovat estäneet mielenosoittajien pääsyn valtion hallintorakennuksille johtaville kaduille. Mielenosoittajat ovat myös polttaneet Boluarten kuvalla varustettuja julisteita ja pilkanneet tätä vallankaappaajaksi.

Boluarte nousi tällä viikolla presidentiksi varapresidentin paikalta, kun Castillo syrjäytettiin. 60-vuotias Boluarte on kertonut aiemmin olevansa virassa Perun perustuslain mukaisesti vuoden 2026 heinäkuuhun eli Castillon alkuperäisen virkakauden loppuun. Castillo ehti olla presidenttinä alle puolitoista vuotta. Boluarte on Perun ensimmäinen naispresidentti.

Ex-kansliapäällikkö: Syrjäytetty presidentti Castillo saattoi olla huumattuna

Perun syrjäytetyn presidentin entinen kansliapäällikkö arvioi Pedro Castillon voineen olla huumattuna, kun tämä kertoi hajottavansa kongressin. Kansliapäällikön mukaan Castillo ei muista antaneensa kyseistä puhetta.

Maan kongressi äänesti keskiviikkona Castillon syrjäyttämisen puolesta vain tunteja sen jälkeen, kun Castillo oli ilmoittanut hajottavansa kongressin ja muodostavansa hätähallituksen. Castillo määrättiin sittemmin viikon tutkintavankeuteen, ja hänen toimiaan tutkitaan ainakin vallankumousyrityksenä ja kapinointina.

Presidentin entinen kansliapäällikkö on käynyt tapaamassa vangittua Castilloa ja kyseenalaistaa entisen esimiehensä mielentilan.

– On viitteitä siitä, että presidentti pakotettiin lukemaan viesti hajottamisesta, ja kuka tahansa tekstin kirjoittikaan, teki näin luodakseen perusteen hänen virasta poistamisekseen, Castillon entinen kansliapäällikkö Guido Bellido sanoi Twitterissä.

Bellidon mielestä Castillon psykologinen tila tämän lukiessa viestiään kansakunnalle on todiste siitä, ettei Castillo ollut tuolla hetkellä toimintakykyinen. Ex-kansliapäällikkö vaatii, että Castillolle tehtäisiin mitä pikimmiten toksikologinen testi.

Myös yksi Castillon asianajajista Guillermo Olivera on vihjaillut Castillon olleen huumeiden vaikutuksen alaisena.

Olivera sanoi viestin olleen muiden kirjoittama, ja presidentin saaneen muutamaa minuuttia ennen sen lukemista hänelle tarjotun juoman. Asianajajan mukaan juoman väitettiin olleen vettä, mutta sen juotuaan presidentti tunsi olonsa hämmentyneeksi.

– Kaikki ovat nähneet, että hän luki vavisten, Olivera sanoo ja vihjaili presidentin voineen olla rauhoittavien lääkkeiden vaikutuksen alla.

Kohtalokas puhe kolmannen virkasyytteen uhatessa

Kohtalokkaaksi osoittautuneessa televisioidussa lausunnossaan Castillo sanoi kutsuvansa koolle uuden kongressin laatimaan uuden perustuslain mahdollisimman pian, mutta kuitenkin enintään yhdeksän kuukauden sisällä. Lisäksi hän sanoi asettavansa kansallisen ulkonaliikkumiskiellon keskiviikosta alkaen.

Presidentin lausunto näytettiin vain tunteja ennen kuin kongressin oli määrä keskustella Castillon kolmannesta virkasyytteestä sen jälkeen, kun hänet valittiin presidentiksi heinäkuussa 2021.

Castillo pidätettiin, kun hän oli matkalla Meksikon suurlähetystöön. Meksiko oli luvannut tarjota Castillolle turvapaikan.