Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

HS: Kilpailu- ja kuluttajavirasto selvittää, rikkovatko kunnat lakia miljoonadiileillään – mukana isojakin kaupunkeja

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) selvittää, rikkovatko Sarastia-konsernin omistajakunnat lakia, kun ne ostavat yhtiöltä palveluita ilman kilpailutusta. Asiasta uutisoi Helsingin Sanomat.

Talous- ja henkilöstöhallintoon keskittyneen Sarastian suurimmat omistajat ovat Porin, Hämeenlinnan, Turun ja Kouvolan kaupungit sekä Janakkalan ja Hattulan kunnat.

HS:n mukaan kunnat ja sote-alueet hankkivat viime vuonna Sarastialta palveluita yli 150 miljoonan euron arvosta. Ostopalvelut koskivat muun muassa palkanlaskentaa, rekrytointia ja kirjanpitoa.

Toimenpidepyynnön KKV:lle olivat tehneet Elinkeinoelämän järjestöt.

– Toimenpidepyyntö tuli hyvään aikaan. Olemme sisäisesti käyneet keskustelua tästä aihepiiristä ja pohtineet vaihtoehtoja toimenpiteiksi, KKV:n pääjohtaja Kirsi Leivo toteaa HS:lle.

Kuntien on lähtökohtaisesti kilpailutettava kaikki isoimmat hankinnat. Omistamiltaan yhtiöiltä tehtävät hankinnat ovat poikkeus.

Elinkeinoelämän järjestöjen mukaan kunnat väärinkäyttävät järjestelmää, kun ne ostavat itsensä osakkaiksi yhtiöön vain välttääkseen hankintojen kilpailutuksen.

HS:n mukaan Vantaan ja Keravan hyvinvointialue tilasi viime toukokuussa Sarastialta henkilöstöhallinnon järjestelmän ja palveluita ilman kilpailutusta. Hankinta tehtiin neljä kuukautta siitä, kun hyvinvointialueesta oli tullut Sarastian omistaja 0,04 prosentin omistusosuudella. Osuus maksoi HS:n mukaan 6 500 euroa.

KKV:n selvitys kestää enintään puoli vuotta. Tämän jälkeen asia etenee mahdollisesti markkinaoikeuteen. HS:n mukaan Sarastia sanoo noudattavansa lakia.