Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lunta on nyt selvästi enemmän Uudellamaalla kuin Lapissa – sään ennustetaan poutaantuvan huomiseen mennessä

Uudellamaalla on tällä hetkellä selvästi enemmän lunta kuin Lapissa, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jani Sorsa STT:lle. Suomen suurin tämän hetken lumikertymä on mitattu Vihdin Hiiskulan havaintoasemalla, jossa kinos on kasvanut 64 sentin korkuiseksi.

Lapin lumikertymät taas ovat laajalti noin 20–30 senttiä.

– Lunta on tullut kovan tuulen saattelemana, eli havaintoasemien lumikertymät ovat tosi epätasaisia sen takia, meteorologi kuvailee eteläisen Suomen lumikertymiä.

Useilla etelän asemilla lunta on kuitenkin tullut yli 20 senttiä viimeisen vuorokauden aikana.

Meteorologin mukaan Etelä-Suomen lumentulon pitäisi hellittää yön aikana, mutta illan ajan etelässä ja maan keskivaiheilla liikkuu vielä jonkin verran hajanaisempia lumikuuroja. Lapin alueella liikkuu kuitenkin vielä yhtenäinen lumisadealue yön aikanakin.

Koko maahan on annettu varoitus erittäin huonosta tai huonosta ajokelistä. Varoitukset ovat voimassa iltaan saakka.

Ajokeli monin paikoin huono pöllyävän lumen takia

Ajokelit ovat tänään laajalti huonoja tai erittäin huonoja runsaan lumisateen ja pöllyävän lumen vuoksi, varoittaa Fintrafficin tieliikennekeskus.

Tieliikennekeskuksen mukaan pöllyävä pakkaslumi heikentää voimakkaasti näkyvyyttä ja aiheuttaa lumen kinostumista ajoväylille. Lisäksi tiet ovat tavallista liukkaammat, kun suolaus ei tehoa pakastuviin tienpintoihin.

– Nyt on syytä unohtaa ohittamistilanteet kokonaan, jotta näkyvyys saadaan pidettyä todella pahasti pöllyävän pakkaslumen keskellä. Muistetaan myös pitää kunnon turvaväliä edellä ajavaan, jotta onnettomuuksilta ja peräänajoilta vältytään, sanoo liikennekeskuspäällikkö Eero Saunamäki Fintrafficin tiedotteessa.

VR: Kaukojunaliikenteen myöhästymisiä odotettavissa myös tulevina päivinä

Runsaan lumisateen aiheuttamat kaukojunaliikenteen myöhästymiset saattavat jatkua myös tulevina päivinä, kerrotaan VR:n viestinnästä STT:lle. Myöhästymisiä on odotettavissa myös tulevina päivinä etenkin, jos haastavat sääolosuhteet jatkuvat.

Matkustajia kehotetaan varaamaan hieman enemmän aikaa matkustamiseen ja seuraamaan tietoja junien aikataulumuutoksista VR:n sivuilta.

VR:n viestinnän mukaan myöhästymisiä on tällä hetkellä tasaisesti koko maassa. Tieliikennekeskus Fintrafficin mukaan vain noin kolmasosa kaukojunista oli tänään alkuillasta aikataulussa.

Pääkaupunkiseudun ruuhkat hellittämässä, liikenteessä useita peräänajoja

Pääkaupunkiseudun liikenneruuhkat alkavat hiljalleen hellittää, kertoi tieliikennekeskus Fintraffic STT:lle kello kuuden aikoihin illalla. Ruuhkaisia paikkoja on kuitenkin vielä jonkin verran ja ajoteillä on edelleen erittäin liukkaita paikkoja.

Kehä 3:lla liikennettä hidastaa itään päin kulkeville kaistoille hajonnut raskas ajoneuvo. Tieliikennekeskuksen mukaan liikenne kuitenkin kulkee yhtä kaistaa pitkin.

Myös Kehä 1:llä idän suuntaan kulkevilla kaistoilla on jumissa kolme raskasta ajoneuvoa, jotka ruuhkauttavat liikennettä.

Vantaalla yksi ihminen loukkaantui aamupäivällä kuorma-auton ja pakettiauton peräänajossa. Onnettomuus sattui Kehä 3:lla Tuupakan liittymän kohdalla. Loukkaantunut vietiin jatkohoitoon, pelastuslaitos kertoi.

Keski-Suomen Korpilahdella puolestaan tapahtui aamupäivällä kolmen henkilöauton peräänajo, jonka seurauksena yksi auto ajautui perä edellä ojaan. Pelastuslaitoksen mukaan turmassa oli osallisena viisi ihmistä, joista ensihoito tarkasti paikan päällä kaksi. Tarvetta jatkohoitoon kuljettamiselle ei ollut.

Itä-Uudenmaan poliisi tviittasi puolenpäivän jälkeen, että liikenneonnettomuuksia oli sattunut jo kolmisenkymmentä.

Lisäksi Vantaalla Hämeenlinnanväylällä sattui iltapäivällä kaksi kolaria, jotka haittasivat liikennettä.

Runsaat lumisateet ovat tuoneet teille aura-autot ja lumikinokset. Liikenneturva muistuttaa autoilijoita laskemaan nopeutta, kun vastassa on iso työkone tai lumikinos. Pieni lapsi voi helposti jäädä lumikinoksen taakse katveeseen ennen suojatien ylitystä.

Liikenteessä poikkeuksia

Pääkaupunkiseudulla useita bussi- ja raitiovaunuvuoroja on peruttu tänään liikenteestä, kerrotaan Helsingin seudun liikenteen (HSL) verkkosivuilla. Vuoroja on peruttu myös iltapäivän osalta.

Pääkaupunkiseudun lähijunaliikenteessä vuorovälejä on harvennettu kovan lumisateen takia. Fintrafficin rataliikennekeskuksen mukaan pääkaupunkiseudulla K- ja A-junat kulkevat tänään 20 minuutin välein. Kotkan ja Kouvolan väliset O-junavuorot korvataan linja-autoilla iltapäiväkahteen saakka.

Finavia tiedotti eilen, että lentoliikenteessä Helsinki-Vantaan matkustajien on syytä varautua myöhästymisiin ja siihen, että lentoja voidaan ohjata laskeutumaan varakentille. Finavia niin ikään kehotti matkustajia saapumaan lentoasemalle hyvissä ajoin.

Utsjoella aamulla 34 pakkasastetta

Kuluvan talven tähän mennessä alin lämpötila on mitattu Utsjoella Kevojärven havaintoasemalla, missä pakkanen kiristyi tänään aamulla –34,2 asteeseen, kerrottiin Ilmatieteen laitokselta.

Meteorologi Ville Siiskonen Ilmatieteen laitokselta kertoi STT:lle, että Lapissa useimmalla havaintoasemalla on mitattu kuluvan talven toistaiseksi kylmin lämpötila tämän aamun tai eilisen aikana.

Meteorologi: Sään ei pitäisi haitata liikennettä enää huomenna

Huominen keskiviikko on Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologin Sorsan mukaan enimmäkseen poutainen. Heikkoja lumikuuroja saattaa vielä paikoitellen esiintyä, mutta niiden ei Sorsan mukaan pitäisi enää haitata liikennettä.

Lapissa paukkuneet pakkaset lauhtuvat, kun pakkaslukema asettuu 15 asteen tuntumaan yön aikana.

– Lämpötilat ovat yleisesti aika tasaisia, koko maassa ollaan pitkälti sunnilleen 10–15 pakkasasteen välillä. Lännessä on vähän lauhempi alue, jossa pakkasta on noin viisi asetta. Sää on enimmäkseen poutaista, pääosin pilvistä mutta pilvipeite rakoilee ehkä vähän etelässä, meteorologi kertoo.