Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Työnsä vuoksi vangittuja toimittajia enemmän kuin koskaan

Työnsä vuoksi vangittujen toimittajien määrä on noussut uuteen ennätykseen, kertoi Toimittajat ilman rajoja -järjestön (RSF) vuosiraportti keskiviikkona. Telkien takana on 533 toimittajaa ympäri maailmaa.

Vankilassa olevien toimittajien määrä oli nyt 13 prosenttia korkeampi kuin viime vuonna vastaavana aikana, jolloin tehtiin aiempi kielteinen ennätys.

Naistoimittajien tilanne on myös pahempi kuin koskaan ennen. Naisten osuus pidätetyistä on jo yli kaksinkertaistunut viidessä vuodessa.

Aktiivisimpia vangitsijoita ovat Kiina, Myanmar, Iran ja Valko-Venäjä.

Työssään on kuollut maailmalla RSF:n mukaan lähes 60 toimittajaa. Tilannetta on merkittävästi pahentanut Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan.

– Missä sananvapautta on vähiten, siellä tapetaan ja vangitaan eniten, tiivisti järjestön Suomen osaston puheenjohtaja Yrsa Grüne-Luoma tiedotteessa.

– Journalismi maailmalla on pahasti uhattuna, ja Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on monin tavoin merkittävästi pahentanut tilannetta. Ukrainassa on kuollut ainakin kahdeksan toimittajaa ja Venäjällä oikeastaan koko vapaa media on tukahdutettu, Grüne-Luoma jatkaa.

Etelä-Amerikka vaarallisin maanosa

Vaikka Venäjän hyökkäys Ukrainaan on kasvattanut sodassa surmansa saaneiden osuutta, on vaarallisin maa toimittajille Meksiko, missä tapettiin 11 toimittajaa. Yhdistettynä Haitin kuuteen ja Brasilian kolmeen kuolonuhriin, Meksikon luvut nostavat Etelä-Amerikan maailman vaarallisimmaksi alueeksi toimittajille.

– Todella pelottavaa on, että tänä vuonna surmansa saaneista lähes 80 prosenttia tapettiin tarkoituksella heidän työhönsä liittyen, kuvailee Grüne-Luoma.

Kansainvälinen toimittajajärjestö IFJ kertoi viime viikolla, että kuluvan vuoden aikana on kuollut 67 toimittajaa ja vankilassa heitä on 375. Grüne-Luoma kertoi STT:lle, että eroavaisuudet luvuissa johtuvat järjestöjen erilaisista tilastointitavoista.

RSF:n tilastoissa toimittajan kuoleman, vangitsemisen, sieppauksen tai katoamisen voidaan suurella varmuudella todeta suoraan johtuneen heidän journalistisesta työstään.