Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Perun kongressi hylkäsi lakiesityksen vaalien aikaistamisesta – korkein oikeus määräsi syrjäytetyn presidentti Castillon 1,5 vuodeksi tutkintavankeuteen

Perun kongressi hylkäsi perjantaina lakiesityksen vaalien aikaistamisesta. Ehdotus vaalien siirtämisestä vuodesta 2026 ensi vuoden joulukuuhun sai virallisen laskennan mukaan vain 49 ääntä, kun se olisi tarvinnut ainakin 87 ääntä.

Perun korkein oikeus määräsi torstaina viime viikolla syrjäytetyn presidentin Pedro Castillon tutkintavankeuteen puoleksitoista vuodeksi.

Korkeimman oikeuden tuomari hyväksyi syyttäjien pyynnön pitää Castillo vangittuna, sillä tämän arveltiin suunnittelevan pakoa. Castillo pidätettiin, kun hän oli matkalla Meksikon suurlähetystöön ilmeisesti jättämään turvapaikkahakemuksen.

Castillo on tutkintavankeudessa kesäkuuhun 2024 asti.

Syyttäjä Alcides Diazin mukaan Castilloa syytetään kapinasta ja salaliitosta. Jos hänet katsotaan syylliseksi, hänet voidaan tuomita jopa 10 vuodeksi vankeuteen.

Castillon vapauttamista vaativat mielenosoittajat ovat saartaneet tuhansia turisteja Machu Picchuun vievään porttikaupunkiin. Mielenosoittajat vaativat myös uusia vaaleja.

Maan terveysministeri Rosa Gutierrez sanoi perjantaina, että 18 ihmistä oli kuollut yhteenotoissa sen jälkeen, kun Castillo pidätettiin viime viikolla.

Perun kongressi syrjäytti Castillon sen jälkeen, kun tämä oli kertonut hajottavansa kongressin ja muodostavansa maahan hätätilahallituksen. Castillon vastustajien mukaan presidentti yritti välttää äänestyksen virkasyytteestä. Varapresidentti Dina Boluarte vannoi virkavalan ja ryhtyi Castillon seuraajaksi.

Boluarte on julistanut kuukauden kestävän valtakunnallisen hätätilan ja sanoi haluavansa aikaistaa vaaleja.