Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Fortumin Uniper-myynti etenee – Uniperin yhtiökokous hyväksyi vakautuspaketin

Energiayhtiö Fortumin Uniper-omistuksen myynti eteni maanantaina, kun Uniperin ylimääräinen yhtiökokous hyväksyi yhtiötä koskevan vakautuspaketin. Fortum kertoi aiemmin päivällä, että Fortum, Uniper ja Saksan valtio olivat allekirjoittaneet sopimuksen lopulliset ehdot.

Uniperin mukaan ehdotetut pääomatoimet hyväksyttiin yhtiökokouksessa suurella enemmistöllä. Fortum kertoi jo etukäteen äänestävänsä Uniperin enemmistöosakkaana yhtiökokouksen ehdotusten puolesta.

– Tämä ei ollut tavoitteenamme, kun meistä tuli Uniperin pääomistaja ja aloitimme yhteisen matkamme Uniperin kanssa. Uniperin myynti oli Fortumille lopulta kuitenkin väistämätöntä, ja nyt voin vain kiittää kaikkia osapuolia heidän sitoutumisestaan sopimusten viimeistelyyn, Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo sanoi tiedotteessa.

Vakautuspaketin lopullinen täytäntöönpano edellyttää vielä EU-komission hyväksyntää, jota Uniperin mukaan odotetaan lähitulevaisuudessa. Fortum toisti jo aiemmin kerrotun arvion, että vakautuspaketti saataneen päätökseen tämän vuoden loppuun mennessä.

Osa takauksesta voi vapautua vasta kesällä

Ylimääräisessä yhtiökokouksessa päätettiin Uniperin osakepääoman korotuksesta, ja Fortumin mukaan Saksan valtio merkitsee kaikki uudet liikkeelle lasketut osakkeet 1,70 eurolla per osake. Uniper kertoi marraskuussa pyrkivänsä keräämään osakeannilla jopa 25 miljardia lisää pääomaa, koska aiemmin sovittu kahdeksan miljardin euron pääomitus ei riitä yhtiön vakauttamiseen.

Osakepääoman korotuksen jälkeen Saksan valtio ostaa kaikki Fortumin omistuksessa olevat Uniperin osakkeet noin 500 miljoonalla eurolla. Uniper myös maksaa Fortumille takaisin neljän miljardin euron osakaslainan, ja Fortumin Uniperille myöntämä neljän miljardin euron emoyhtiötakaus vapautuu. Takauksesta kolme miljardia euroa vapautuu vuoden loppuun mennessä ja loput noin miljardi euroa viimeistään kesäkuun 2023 lopussa.

Osana vakautuspakettia Fortumilla on myös ensisijainen oikeus tehdä ostotarjous Uniperin vesivoima- ja ydinvoimaliiketoiminnasta Ruotsissa, jos yhtiö aikoo myydä niitä ennen vuoden 2026 loppua.

Fortumille Uniper-omistuksesta miljarditappiot

Osapuolet tekivät periaatesopimuksen Uniperin myynnistä 21. syyskuuta. Sopimuksen takana oli se, että Uniper oli ajautunut kallistuneen kaasun takia syviin vaikeuksiin.

Saksa alkoi harkita maan energiamarkkinoille keskeisen yhtiön kansallistamista, ja Fortumin pelättiin menettävän osittain tai kokonaan kahdeksan miljardin euron rahoituksen, jonka se oli myöntänyt Uniperille alkuvuonna. Lopulta Saksan valtio ja Fortum pääsivät sopimukseen, jonka turvin Fortum pääsee Uniperista eroon ja saa tänä vuonna myöntämänsä rahoituksen takaisin.

Kokonaisuudessaan Uniper-omistuksesta jää kuitenkin Fortumille miljardien tappiot, sillä se sijoitti saksalaisyhtiöön vuosien aikana noin seitsemän miljardia euroa omaa pääomaa.

Sopimuksen myötä Saksan valtio käytännössä kansallistaa Uniperin.