Kotitalouksien suurimmat joulunajan vahingot liittyvät useimmiten putkistovuotoihin ja -tukkeumiin, kertoo vakuutusyhtiö Pohjola Vakuutus tiedotteessaan. Putkiston tukkeutumisesta seuraava vahinko voi olla suuruudeltaan jopa kymmeniätuhansia euroja.
Tukoksen syy voi olla hyvinkin helposti estettävissä.
– Tyypillisesti tukkeuman aiheuttaa harmillisesti erehdys tai välinpitämättömyys, kun ruoanlaiton yhteydessä paistorasvat kaadetaan viemäriin – ne eivät sinne tietenkään kuulu. Pahimmassa tapauksessa paistorasva aiheuttaa putkistossa tukoksen ja kiinteistöön tulee vesivahinko, Pohjola Vakuutuksen omaisuuden ja toiminnan korvauspalveluista vastaava johtaja Markus Uimonen sanoo tiedotteessa.
Putkivuodoista maksetaan joka vuosi jouluisin jopa yli miljoona euroa korvauksia.
Paistorasvojen viemäriin kaatamisen lisäksi Pohjola Vakuutus varoittaa joulukuusista. Yksi yleisimmistä joulunajan riesoista on nimittäin vesivahinko, joka aiheutuu kuusenjalan vuotamisesta tai joulukuusen kaatumisesta.
Molemmat tapaukset voivat johtaa jopa tuhansien eurojen vahinkoihin, jos lattia pääsee kastumaan niin pahasti, että se pitää vaihtaa.
– Joulukuusi tulee kiinnittää jalustaan tukevasti ja se olisi hyvä tarkastaa päivittäin. Kuusenalusmatossa tulisi myös olla vedenpitävä pohja, jotta pienemmät vuodot eivät pääse imeytymään laminaattiin tai parkettiin, Uimonen neuvoo.
Myös lemmikkien kanssa on syytä olla tarkkana.
– Saamme joka vuosi ilmoituksia kissojen ja koirien kaatamista joulukuusista, joista on seurannut vesivahinko. Jos kuusi on mahdollista sijoittaa erilliseen huoneeseen, johon lemmikki ei pääse isäntäväen ollessa poissa, aina varmempi, Uimonen sanoo.
Jouluna sattuu arkea enemmän myös kodinkoneiden rikkoutumisia. Uimosen mukaan ilmiötä selittää joulunajan käyttökuormitus.
Uimosen mukaan yksi yleinen vahinko on se, että jääkaappi ahdetaan liian täyteen ruokaa, ja jääkaappi vuodattaa kondenssivedet lattialle. Sekin voi aiheuttaa vesivahingon.
– Vahinkoja sattuu, mutta silloin on tärkeintä ottaa rauhallisesti ja estää lisävahinkojen syntyminen, Uimonen sanoo.