Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valko-Venäjän rautateitä sabotoineelle miehelle kova vankeusrangaistus – aktivistit yrittävät rautateitä vahingoittamalla häiritä Venäjän hyökkäystä Ukrainaan

Valko-Venäjällä maan rautateitä sabotoinut mies on tuomittu 16 vuoden vankeuteen, kertoo valkovenäläinen ihmisoikeusjärjestö Vjasna. Tuomio annettiin järjestön mukaan eilen.

Valkovenäläiset aktivistit ovat sabotoineet muun muassa rautateitä, jotta Venäjän hyökkäys Ukrainaan häiriintyisi.

Valko-Venäjän oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja kritisoi tuomiota Twitterissä. Hän sanoi valkovenäläisten sodan vastustamisen kuitenkin jatkuvan huolimatta siitä, että näin tekeviä uhkaavat kovat rangaistukset. Hän nimitti miestä myös "rautatiepartisaaniksi".

Valko-Venäjän itsevaltainen johtaja Aljaksandr Lukashenka on antanut Venäjän käyttää Valko-Venäjän maaperää Ukrainaan hyökkäämiseen.

Valkovenäl äiset protestoivat Ukraina sotaa vastaan

Osa valkovenäläisistä on ryhtynyt vastarintaan vastustaakseen Ukrainan sotaa ja Lukashenkan tukea sille. Rautateiden tuhoamisen lisäksi valkovenäläiset vapaaehtoiset ovat esimerkiksi jakaneet myös Ukrainalle tietoja venäläisten joukkojen liikkeistä.

Lukashenka on kiristänyt otteitaan maan oppositiosta entisestään sen jälkeen, kun vuonna 2020 järjestetyt laajat protestit haastoivat hänen valtaansa. Monet protesteihin osallistuneista ovat paenneet ulkomaille tai joutuneet vangituiksi.