Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken varoitti lauantaina paikallista aikaa, että Taleban-hallinnon päätös estää naisten työskentely kansalaisjärjestöissä voi olla "tuhoisa" Afganistanille.
– Olen syvästi huolissani siitä, että kun Taleban estää naisia toimittamasta humanitaarista apua Afganistanissa, se voi häiritä elintärkeän avun toimittamista miljoonille ihmisille, Blinken tviittasi.
– Tämä päätös voi olla tuhoisa Afganistanin ihmisille, hän jatkoi.
Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock toivoi Twitter-julkaisussaan kansainväliseltä yhteisöltä selkeää reaktiota Talebanin päätökseen.
– Sukupuoleen kohdistuva syrjintä voi olla rikos ihmisyyttä vastaan, hän kirjoitti tviitissään.
Taleban-hallinto on määrännyt kaikki kansalliset ja kansainväliset kansalaisjärjestöt estämään naistyöntekijöidensä työnteon. Määräystä laiminlyövien kansalaisjärjestöjen toimiluvat on uhattu keskeyttää.
Kymmenet kansalliset ja kansainväliset kansalaisjärjestöt työskentelevät edelleen useilla aloilla Afganistanin syrjäisillä alueilla, ja monet niiden työntekijöistä ovat naisia. Viime vuonna vallan kaapanneet talebanit lupasivat pehmeämpää hallintoa kuin edellisellä valtakaudellaan, mutta liike on lisännyt rajoituksia kaikilla naisten elämänaloilla kansainvälisistä vastalauseista huolimatta.
Kansalaisjärjestöt: Emme tavoita tehokkaasti hätää kärsiviä ilman naisia
Kolme kansalaisjärjestöä on kertonut yhteisessä tiedotteessaan lopettavansa toimintansa Afganistanissa.
Toimintansa maassa lopettavat Pelastakaa Lapset -järjestö, Norjan pakolaisneuvosto NRC sekä Care International.
– Emme voi tehokkaasti tavoittaa Afganistanin hätää kärsiviä lapsia, naisia ja miehiä ilman naishenkilökuntaa, tiedotteessa todetaan.
Tiedotteen mukaan päätös lopettaa toiminta Afganistanissa vaikuttaa myös tuhansien ihmisten työpaikkoihin taloudellisen kriisin kanssa painivassa maassa.
"Afganistanista on tullut helvetti naisille"
YK:n ja kymmenien Afganistanissa toimivien kansalaisjärjestöjen edustajat tapaavat tänään keskustellakseen siitä, miten toimintaa Afganistanissa voitaisiin jatkaa.
Joidenkin kansalaisjärjestöjen edustajien mukaan tapaamisessa pohditaan myös, lopetetaanko Afganistanissa kaikki järjestöjen avustustoiminta Taleban-hallinnon uuden päätöksen myötä.
– Olen perheeni ainoa elättäjä. Jos menetän työni, 15 hengen perheeni kuolee nälkään, sanoi 24-vuotias Shabana.
Hän työskentelee vuosikymmeniä Afganistanissa toimineen kansalaisjärjestön palveluksessa.
– Kun maailma juhlii uutta vuotta, Afganistanista on tullut helvetti naisille, hän sanoi.
Taleban-hallinnon mukaan kansalaisjärjestöjen naistyöntekijät eivät noudata naisten hijab-huivin käyttämiseen liittyviä sääntöjä ja muita työhön liittyviä määräyksiä.
AFP:n haastattelemat naistyöntekijät kiistävät Talebanin väitteet.
– Toimistomme on eroteltu sukupuolen mukaan, ja kaikki naiset ovat asianmukaisesti pukeutuneita, sanoi eräälle kansalaisjärjestölle työskentelevä Arezo.
Afganistanin taloudellinen kriisi on pahentunut Talebanin noustua takaisin valtaan viime vuoden elokuussa.
Miljoonat afganistanilaiset ovat riippuvaisia kansalaisjärjestöjen avusta.