Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Boliviassa poliisi on ottanut kiinni oppositiojohtajan, jota viranomaiset syyttävät terrorismista

Boliviassa poliisi on ottanut kiinni Santa Cruzin alueen kuvernöörin Luis Fernando Camachon terrorismisyytösten vuoksi. Kiinniotto on johtanut kaduilla yhteenottoihin Camachon kannattajien ja viranomaisten välillä.

Sisäministerin mukaan Camacho lennätettiin kuulusteltavaksi maan hallinnolliseen pääkaupunkiin La Paziin.

Camacho on entinen oikeiston presidenttiehdokas, jota tutkitaan muun muassa hänen roolistaan vasemmistopresidentti Evo Moralesin vuoden 2019 irtisanoutumiseen liittyen. Hänen väitetään myös lietsoneen protesteja Santa Cruzissa tänä vuonna.

Syyttäjänviraston mukaan Camachoa syytetään terrorismista liittyen pyrkimyksiin syrjäyttää Morales. Virasto ei tarjonnut kuitenkaan tarkempia yksityiskohtia tähän liittyen.

Kannattajat vaativat kuvernöörin vapauttamista

Santa Cruzin kuvernöörin kanslian mukaan Camacho olisi siepattu täysin sääntöjenvastaisessa poliisioperaatiossa.

Camachon kiinniotosta kuultuaan hänen kannattajansa pystyttivät katusulkuja Santa Cruzin kaduille ja vaativat Camachon vapauttamista. Kuvernöörin kannattajien sanotaan myös sytyttäneen alueellisen syyttäjänviraston liekkeihin. Kenenkään ei ole kerrottu vahingoittuneen palossa.

Kymmenet Camachon kannattajat rynnistivät Santa Cruzin kahdelle lentokentälle yrittäen estää kuvernöörin siirron La Paziin, mutta epäonnistuivat tässä. Sen sijaan tapaus johti kaikkien lentojen keskeyttämiseen kummallakin lentokentällä.

Syytteet muistuttavat maan entisen presidentin Jeanine Anezin kohtaloa. Anez pidätettiin vuonna 2021 ja hän sai tämän vuoden kesäkuussa kymmenen vuoden vankeustuomion, koska hänen väitettiin juonineen Moralesin syrjäyttämiseksi.

Mielenosoittajat haluavat kansanäänestystä ensi vuodelle

Lokakuussa Bolivia jäädytti useiden tuotteiden viennin maasta. Vientikiellolla pyrittiin estämään ruokapulaa lakkojen lamautettua Santa Cruzin alueen.

Mielenosoittajat olivat tukkineet teitä ja sulkeneet yrityksiä. Mielenosoittajat ovat halunneet kansanäänestystä muun muassa alueen edustajamäärien kasvattamisesta kansallisessa päätäntäelimessä.

Kansanäänestys on määrä järjestää vuonna 2024, mutta mielenosoittajat haluavat äänestyksen jo ensi vuonna, jotta alueen kasvanut taloudellinen ja väestöllinen merkitys heijastuisi myös päätöksenteossa.

Camacho johtaa toisiksi suurinta oppositioblokkia kansallisessa päätäntäelimessä.

Hallitusministeri syytti lokakuussa Camachoa ja muita protestijohtajia tuotannon alan lamauttamisesta ja ruokaturvan uhkaamisesta.

Camacho oli myös johtanut aikoinaan väkivaltaisiksi äityneitä mielenosoituksia, joilla vastustettiin Moralesin kiisteltyä neljättä presidenttikautta. Morales jätti tehtävänsä menetettyään maan asevoimien tuen.

Camacho sijoittui kolmanneksi lokakuussa 2020 järjestetyissä presidentinvaaleissa. Vaalit voitti vasemmistolainen Luis Arce.