Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Brasilian uusi presidentti Lula vannoi virkavalan kongressin edessä

Brasiliassa 77-vuotias Luiz Inacio Lula da Silva aloitti sunnuntaina kolmannen kauden maansa presidenttinä yli kymmenen vuoden tauon jälkeen. Hän vannoi virkavalan kongressin edessä pääkaupunki Brasiliassa ja lupasi "ylläpitää, puolustaa ja noudattaa perustuslakia".

Virkavalan vannomistilaisuus alkoi minuutin hiljaisuudella, jolla kunnioitettiin jalkapallolegenda Peleä ja entistä paavia Benedictusta, jotka molemmat kuolivat äskettäin.

Hetki kongressin edessä kruunasi Lulan merkittävän poliittisen paluun. Hän palasi presidentinlinnaan vajaat viisi vuotta sen jälkeen, kun hänet oli vangittu kiistanalaisten korruptiosyytteiden takia. Sittemmin syytteet kumottiin. Lula vapautettiin marraskuussa 2019.

Vasemmistolainen Lula toimi aiemmin Brasilian presidenttinä vuosina 2003–2010. Lokakuussa pidetyissä presidentinvaaleissa hän voitti niukasti edeltäjänsä, oikeistopopulistisen Jair Bolsonaron. Lula keräsi äänistä 50,9 prosenttia ja Bolsonaro 49,1 prosenttia.

Nollatoleranssi Amazonin sademetsän hävittämiseen

Virkaanastujaispuheessaan Lula lupasi "jälleenrakentaa maan ihmisten kanssa". Hän myös sanoi taistelevansa köyhien brasilialaisten elämän parantamiseksi sekä työskentelevänsä etnisten ryhmien ja sukupuolten välisen tasa-arvon puolesta.

Lula sanoi tavoitteekseen myös saavuttaa nollatoleranssi Amazonin sademetsän hävittämiseen.

Tiukat turvatoimet

Presidentin virkaanastujaisjuhlia leimasivat tiukat turvatoimet, koska Bolsonaron kannattajien pelättiin häiritsevän niitä. Turvallisuutta takaamassa oli noin 8 000 poliisia.

Joulukuun loppupuolella pidätettiin Bolsonaron kannattaja, joka oli sijoittanut räjähteillä varustetun säiliöauton lähelle pääkaupungin lentokenttää. Kannattajan mukaan tarkoituksena oli "kylvää kaaosta" maassa.

Sunnuntaina poliisi pidätti toisen miehen, joka yritti päästä suojatulle virkaanastujaisalueelle mukanaan veitsi ja ilotulitteita.

Bolsonaro itse matkusti perjantaina Brasiliasta Floridaan.