Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sähkönkulutus laski joulukuussa 10 prosenttia edellisvuodesta – "Todella merkittävä vaikutus sähkön riittävyyteen"

Suomalaiset onnistuivat hyvin sähkön säästämisessä myös joulukuussa, kertoo kantaverkkoyhtiö Fingrid.

Suomalaisia on kannustettu säästämään sähköä ja ajoittamaan käyttöä hiljaisempiin ajankohtiin, koska sähkön riittävyys on ollut epävarmaa. Fingridin alustavan laskelman mukaan joulukuun lämpötilakorjattu sähkönkulutus oli 10 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan nähden.

Fingridin käyttötoiminnasta vastaavan johtaja Tuomas Rauhalan mukaan säästötoimenpiteillä on ollut merkittävä vaikutus sähköjärjestelmän hallinnalle.

– Erityisen merkittävää säästö ja käytön ajoittaminen oli Suomen sähköjärjestelmälle joulukuun kolmannella viikolla kireämmän pakkasjakson ja Etelä-Ruotsin kireän tehotilanteen aikana. Tuolloin yksittäisten tuntien aikana sähkön käyttö oli jopa 1 300 megawattia pienempi kuin vertailujaksolla, millä oli todella merkittävä vaikutus sähkön riittävyyteen Suomessa, Rauhala sanoo tiedotteessa.

Myös syksyllä sähköä käytettiin edellisvuotta vähemmän. Syys- ja lokakuussa kulutus oli seitsemän prosenttia ja marraskuussa yhdeksän prosenttia vuotta 2021 pienempi.

Fingridin mukaan suomalaisten osoittama kyky säästää sähköä antaa hyvät lähtökohdat tammikuulle, jolloin sähkön riittävyys voi taas olla tiukilla kireämpien pakkasjaksojen aikana.