Kiinan hyökkäys Taiwaniin johtaisi tuhansien sotilaiden tappioihin Kiinan, Yhdysvaltain, Taiwanin ja Japanin asevoimille. Sota tuskin päättyisi Kiinan voittoon, mutta johtaisi sen ja Yhdysvaltain asevoimien lamaantumiseen.
Näin arvioi washingtonilainen ajatushautomo Center for Strategic and International Studies (CSIS) simulaatiossaan Kiinan hyökkäyksestä Taiwanin saarelle vuonna 2026. Amerikkalaiskanava CNN perehtyi ennakkokopioon ajatushautomon raportista, jonka otsikko on "Seuraavan sodan ensimmäinen taistelu". Raportti sisältää 24 skenaariota Kiinan hyökkäyksestä Taiwaniin.
Ajatushautomon mukaan hanke sodan simuloimiseksi on välttämätön, koska Yhdysvaltain hallinnon ja yksityiset sotasimulaatiot ovat olleet "liian kapeita tai läpinäkymättömiä todellisen näkemyksen antamisessa yleisölle ja päättäjille siitä, kuinka konflikti Taiwanin salmella etenisi".
Kiina katsoo Taiwanin olevan kapinoiva maakunta, joka ollaan tarvittaessa valmis liittämään takaisin sotilaallisin keinoin. Yhdysvallat on vannonut tukevansa ja puolustavansa demokraattista Taiwania. Myös Yhdysvaltojen sotilastukikohtia isännöivä Japani vedettäisiin mukaan sotaan.
– Yhdysvallat ja Japani menettävät kymmeniä aluksia, satoja lentokoneita ja tuhansia sotilaita. Sellaiset tappiot vahingoittaisivat Yhdysvaltojen globaalia asemaa vuosiksi, raportissa arvioidaan.
Useimmissa skenaarioissa Yhdysvallat menetti kahden lentotukialuksen lisäksi 10–20 suurta pinta-alusta. Noin 3 200 Yhdysvaltain sotilasta kuolisi kolmen viikon taisteluissa, mikä on lähes puolet siitä, mitä menetettiin kahden vuosikymmenen aikana Irakissa ja Afganistanissa.
– Myös Kiina kärsisi kovasti. Sen laivasto olisi raunioina, sen maihinnousujoukkojen ydin rikki, ja kymmenet tuhannet sotilaat vankeina, raportissa kuvaillaan.
Kuolevien kiinalaissotilaiden määräksi arvioidaan noin 10 000, menetettyjen taistelulentokoneiden määräksi 155 ja upotettujen suurten alusten määräksi 138.
Skenaariot maalaavat Taiwanille synkän tulevaisuuden, vaikka Kiina epäonnistuisi saaren valtauksessa. Taiwanin kuluneiden puolustusvoimien puolustettavaksi jäisi saari "ilman sähköjä ja peruspalveluita". Skenaarioiden mukaan Taiwanin koko laivasto upotetaan ja miestappioita tulisi 3 500.
Japani menettäisi todennäköisesti yli 100 taistelukonetta ja 26 sotalaivaa, kun sen alueella olevat Yhdysvaltain sotilastukikohdat joutuvat hyökkäyksen kohteeksi.
CSIS painottaa, ettei raportin tarkoitus ole vihjata, että Kiinan hyökkäys Taiwaniin on väistämätön ja todennäköinen.
– Kiinan johto saattaa omaksua diplomaattisen eristämisen, harmaan vyöhykkeen painostamisen tai taloudellisen pakottamisen strategian Taiwania kohtaan, raportissa luonnehditaan.