Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Bolsonaron kannattajien uudet mielenosoitukset näyttävät lässähtäneen Brasiliassa

Brasilian suurkaupunkien kaduille marssineet mellakkapoliisit ovat jääneet keskiviikkona pyörittelemään peukaloitaan, kun ex-presidentti Jair Bolsonaron kannattajien lupaamat massiiviset mielenosoitukset näyttävät jääneen pannukakuksi.

Sunnuntaina hallintorakennuksiin tehdyn hyökkäyksen toisinnon välttämiseksi kaikki yleisen turvallisuuden joukot on mobilisoitu, sanoi varaoikeusministeri Ricardo Cappelli toimittajille.

Uutistoimisto AFP:n paikalla olevien toimittajien mukaan osallistujamäärät ovat lähes olemattomia Brasilian, Sao Paulon ja Rio de Janeiron kaupunkien suunnitelluissa mielenosoituksissa.

Bolsonaron kannattajat lupailivat keskiviikolle valtavia mielenosoituksia, joiden tarkoituksena oli ottaa "valta takaisin" maan uudelta presidentiltä Luiz Inacio Lula da Silvalta.

Bolsonaron kiihkeimmät kannattajat vaatineet armeijalta vallankaappausta

Brasiliaa järkytti viikonloppuna nähty Bolsonaron kannattajien hyökkäys maan hallintorakennuksiin. Yli 1 200 ihmistä on julistettu pidätetyiksi, ja syytteiden nostamiseen on viisi päivää aikaa, kertoo BBC.

Sao Paulossa mieltään osoittanut 20-vuotias lakiopiskelija Luis Augusto Gomes Machado kertoi AFP:lle vastustavansa Lulaa mutta ettei kannattanut sunnuntaina nähtyä hyökkäystä hallintorakennuksiin.

Bolsonaron hävittyä tiukat presidentinvaalit viime vuonna tämän kiihkeimmät kannattajat ovat vaatineet armeijaa tekemään vallankaappauksen ja palauttamaan Bolsonaron valtaan. Vasemmistolaispresidentti Lula on kutsunut äärilaidan protestoijia fanaattisiksi fasisteiksi.

Keskiviikkona julkaistun mielipidekyselyn mukaan noin viidesosa brasilialaisista hyväksyy mellakoitsijoiden toiminnan pääkaupungissa Brasiliassa sunnuntaina.

Bolsonaro yhä Floridassa

Kannattajiensa riehuessa itse Bolsonaro on ollut vaitonainen ja kaukana kotimaastaan. Tiistaina Bolsonaron kerrottiin päässeen sairaalasta Floridan Orlandossa Yhdysvalloissa.

Bolsonaro joutui sairaalahoitoon maanantaina kovien vatsakipujen vuoksi. Bolsonaro on kärsinyt terveysongelmista sen jälkeen kun häntä puukotettiin hengenvaarallisesti vuoden 2018 vaalikampanjansa aikana. Puukotuksen jälkeen hänelle on tehty kuusi leikkausta.

Bolsonaro lähti Yhdysvaltoihin vuodenvaihteessa juuri ennen seuraajansa Lulan virkaanastujaisia.