Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielenosoitukset jatkuneet Perussa, verisen maanantain uhreja haudattiin

Joulukuun alussa alkaneet mielenosoitukset ovat jatkuneet Perussa.

Keskiviikkona mielenosoittajat tukkivat katuja ja järjestivät hautajaisia hallitusta vastustavissa mielenosoituksissa kuolleille.

Mielenosoittajat tukkivat teitä kahdeksalla Perun 25 alueesta, kertoivat maan viranomaiset keskiviikkona.

Presidentti Dina Boluarten eroa vaatineissa mielenosoituksissa on kuollut ainakin 40 ihmistä. Boluarte nousi valtaan joulukuussa sen jälkeen, kun entinen presidentti Pedro Castillo syrjäytettiin ja vangittiin. Castillo oli yrittänyt hajottaa maan kongressin.

"Dina tappoi minut luodeillaan"

Mielenosoitusten verisin päivä oli maanantaina, jolloin ainakin 17 ihmistä kuoli Kaakkois-Perun Punon alueella. Tiistaina Punon alueelle julistettiin kolmipäiväinen ilta- ja yöajan ulkonaliikkumiskielto.

Punon alueen Juliacan kaupungissa tuhannet ihmiset osallistuivat keskiviikkona hautajaissaattueeseen, jossa kannettiin alkuviikosta kuolleiden mielenosoittajien arkkuja.

Arkkuja oli kääritty Perun lippuihin, ja niiden päälle oli asetettu kuvia kuolleista.

– Dina tappoi minut luodeillaan, luki eräässä arkussa.

Mielenosoitukset ovat levinneet myös turistikaupunki Cuscoon, jossa ainakin yksi mielenosoittaja on kuollut ja 20 ihmistä loukkaantunut.

Punon ja Cuscon alueiden hallinnot ovat vaatineet presidentti Boluarten eroa.

Tarkkailijaryhmä saapui tarkastelemaan maan ihmisoikeustilannetta

Amerikan valtioiden järjestöön (OAS) kuuluvan Inter-American Commission on Human Rights (IACHR) -ihmisoikeusjärjestön tarkkailijat saapuivat Peruun keskiviikkona. Heidän tarkoituksenaan on tarkkailla mielenosoituksia ja väitteitä poliittisesta sorrosta.

– Aiomme tutkia maan ihmisoikeustilannetta. Pahoittelemme ihmishenkien menetystä mielenosoitusten aikana, sanoi tarkkailijaryhmää johtava Edgar Stuardo Ralon.

Ryhmän on tarkoitus olla Perussa perjantaihin saakka.

Tiistaina Perun syyttäjäntoimisto kertoi aloittaneensa kansanmurhatutkinnan maan presidentin ja muiden hallinnon korkea-arvoisten jäsenten toiminnasta.

YK on vaatinut kuolemantapausten huolellista tutkintaa.

Yhdysvallat on kehottanut välttämään väkivaltaisuuksia ja kertonut kannattavansa mielenosoittajien kuolemien tutkintaa.