Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruotsin elinkeinoministeri Ebba Busch ei halua kauppasotaa kiihdyttäviä vastauksia Yhdysvalloille

Ruotsin elinkeinoministeri Ebba Busch ei halua, että Eurooppa vastaa Yhdysvaltojen vihreään elvytyspakettiin kauppasotaa kiihdyttävillä ratkaisuilla. Hän kertoi näkemyksistään medialle maan alla Kiirunassa ruotsalaisen LKAB:n kaivoksessa torstaina.

Busch viittasi siihen, että Euroopan unioni on nimenomaisesti vapaakaupan organisaatio.

– Emme tietenkään ole kiinnostuneita kauppasodasta Yhdysvaltojen kanssa. Emme ole kiinnostuneita saamaan yksittäisiä jäsenmaita kasvattamaan yhä enemmän valtiontukia jokaiselle yksittäiselle maalle, hän totesi.

Aiemmin lehdistötilaisuudessa Busch sanoi kuitenkin Ruotsin kuuntelevan ”molemmilla korvilla” ratkaisuehdotuksia Euroopan kilpailukyvyn kehittämiseksi.

Aihe on hyvin tärkeä Yhdysvaltojen vihreän elvytyspaketin takia. Paketissa on kyse sekä protektionistista sääntelystä että massiivisista satojen miljardien eurojen arvoisista tukiaisista vihreälle tuotannolle Yhdysvalloissa.

Paketin takia Euroopassa on syntynyt pelkoja siitä, että Yhdysvallat imee investointeja yhä enenevissä määrin Euroopasta. Niin ikään pelkoja on tullut siitä, että vastaukset voivat aiheuttaa kauppasodan Yhdysvaltojen kanssa tai romuttaa Suomen kaltaisten pienten ja vientivetoisten maiden toimintamahdollisuuksia, jos Euroopan suurimmat valtiot ryhtyvät pumppaamaan yritykselleen massiivisesti valtiontukia.

Selkeyttä linjaan

Ruotsi on aloittanut vuoden alusta EU:n neuvoston puheenjohtajamaana, minkä takia sen kannat muun muassa kauppasotaan liittyviin kysymyksiin kiinnostavat tavallista enemmän. Buschin kommentit kertonevat samantyyppisestä perusvireestä, joka Suomella on ollut kauppasodan uhan edessä.

Suomessa, Saksassa ja pohjoisessa Euroopassa oli unionin poliittisten johtajien huippukokouksen aikaan skeptisyyttä siitä, että Euroopassa kannattaisi vastata Yhdysvaltojen toimintaan täysin uusilla yhteisrahoitteisilla instrumenteilla tai massiivisilla valtiontukijärjestelyillä. Toisaalta Ranskassa ja Etelä-Euroopassa on ollut asiasta tästä poikkeavia näkemyksiä.

Ruotsin pääministerin Ulf Kristerssonin ja eurooppaministeri Jessika Roswallin EU:n kilpailukykyä koskevat kommentit olivat puolestaan korostetun varovaisia keskiviikkona Tukholmassa. Molemmat korostivat että lyhyen aikavälin rinnalla täytyy huolehtia myös pitkän aikavälin kilpailukyvystä.

Myös noissa kommenteissa saattoi halutessaan nähdä kriittisyyttä kauppasotaa kiihdyttäviä ratkaisuja kohtaan. Toisaalta esimerkiksi Rosvall totesi, että ratkaisuihin on liian aikaista ottaa kantaa.

Busch puhui toimittajille Kiirunassa samassa tilaisuudessa, jossa LKAB-yhtiö kertoi tehneensä Euroopan suurimman harvinaisten maametallien löydön. LKAB arvioi, että Per Geijer -alueen löydöksestä voi olla tuotettavissa noin miljoona tonnia maametalleja sisältäviä oksideja.